AZ naar volgende ronde Youth League

AZ naar volgende ronde Youth League

Gepubliceerd op 04 oktober 22, 22:32

DUBLIN- Met een 1-1 gelijkspel tegen Shamrock Rovers FC is AZ dinsdag doorgedrongen tot de volgende ronde van de UEFA Youth League. In het Tallaght Stadium zorgde Tom Kerssens in de eerste helft voor een Alkmaarse voorsprong. De Ieren kwamen na rust langszij, maar konden het de formatie van Jan Sierksma – dat de heenwedstrijd met 5-0 won – verder niet moeilijk maken. 

De Ieren werden direct na het eerste fluitsignaal stevig vastgezet op de eigen helft. AZ zocht met combinatievoetbal naar de opening in de vijfmansdefensie van Shamrock Rovers, maar kwam er niet direct doorheen. De eerste echte kans was zelfs voor de thuisploeg. Na een afgeslagen vrije trap kon Cian Curtis uithalen. Zijn inzet werd door de AZ-verdedigers geblokt. 

Koelbloedig
In de 28e minuut brak AZ de ban. Kerssens kwam na een fraaie steekpass van Jayen Gerold vrij voor keeper Toms Leitis en was koelbloedig: 0-1. Daarmee sloegen de Alkmaarders direct een belangrijke slag, want over twee wedstrijden werd de tussenstand zo 0-6. 

Knappe actie Poku
Tien minuten na de pauze was Dave Kwakman dicht bij de tweede treffer. Ernest Poku kreeg de bal na een knappe actie voor doel en vond de middenvelder bij de tweede paal. Zijn schot werd vervolgens geblokt. 

Gelijke hoogte
Kort na die kans kwam Shamrock Rovers op gelijke hoogte. Najemedine Razi kreeg een voorzet bij het doel van Rome-Jayden Owusu-Oduro en vond daar Michael Leddy: 1-1. 

Niet van zijn stuk
Shamrock Rovers kon deze opleving geen vervolg geven. AZ raakte niet van zijn stuk, behield het veldoverwicht en stond The Hoops verder geen kansen toe. 

Verre uittrap
AZ kreeg op zijn beurt nog twee goede mogelijkheden. Zo kwam Poku na een verre uittrap van Owusu-Oduro vrij voor doel, maar schoot hij op het lichaam van Leitis. Niet veel later kreeg ook invaller Adam Ait Ali Oulhaj een vrije schietkans. Zijn poging ging over. 

Voldoende
De gelijke stand bleef op het scorebord, maar voor AZ was dat voldoende om de volgende ronde te bereiken. Over twee wedstrijden was de score namelijk 1-6. 

Volgende opponent
Woensdag weet AZ wie zijn volgende opponent wordt in de Youth League: Rode Ster Belgrado (Servië) of Omonoia Nicosia (Cyprus). Eerstgenoemde won de heenwedstrijd met 1-0. De return tussen deze teams begin om 16:00 uur (CET).


WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
Shamrock Rovers FC - AZ 1-1 (0-1)
UEFA Youth League

Opstelling Shamrock Rovers FC: Toms Leitis; Mikey Raggett, Oisin Hand, Carl Lennox, Kieran Cruise, Cory O'Sullivan (85. Eric Abudiore); Cian Curtis (63. Kian Reddy), Zayd Abada (85. Freddie Turley), Najemedine Razi; Gideon Tetteh (77. Cian Dillion), Michael Leddy. 
Opstelling AZ: Rome-Jayden Owusu-Oduro; Jurre van Aken, Enoch Mastoras (62. Job Kalisvaart), Finn Stam, Daniël Beukers; Nick Twisk, Dave Kwakman (62. Kees Smit), Lewis Schouten; Jayen Gerold (46. Adam Ait Ali Oulhaj), Ernest Poku, Tom Kerssens. 

Scoreverloop: 28. Kerssens 0-1, 59. Leddy 1-1.
Gele kaarten: Cruise (Shamrock Rovers FC), Schouten, Kalisvaart (AZ). 
Rode kaarten: -
Scheidsrechter: Urs Schnyder (Zwitserland). 

Foto: Shamrock Rovers FC / Robert Goggins

Wedstrijd

1
UEFA Youth League
Shamrock Rovers FC - AZ
dinsdag 4 okt 2022, 20:45
Wedstrijd informatie
1