AZ O.10 Toernooi: ‘Smullen van acties’

Gepubliceerd op 24 oktober 18, 17:44
ZAANSTAD- Herfstvakantie. Het uitgelezen moment voor de generatie van nu om thuis eens lekker in de bank weg te zakken en dagenlang FIFA te spelen… Of toch niet? Dat zelf voetballen voor veel kinderen nog altijd het allerleukste is, bleek afgelopen week tijdens het AZ O.10 Toernooi.

Verspreid over drie dagen kwamen 48 teams en 480 kinderen naar het AFAS Trainingscomplex. Zij legden ongelooflijk veel spelplezier op de mat, de ontlading na iedere goal was intens en de wil om te winnen spatte van de velden: voor de deelnemers de perfectie vakantiebesteding. Kers op de taart was het moment dat selectiespelers zoals Calvin Stengs het veld opkwamen om als scheidsrechter enkele duels in goede banen te leiden.

Smullen
“Het is voor ieder kind een prachtige happening om hier op de velden van AZ te mogen spelen”, weet Dennis Zwagerman, trainer van AZ Onder 11 en organisator van het AZ O.10 Toernooi. “Je ziet hier een paar honderd spelers die met een glimlach binnenkomen en met een nog bredere glimlach weer naar huis gaan. Dat is heel mooi om te zien, want dat is precies waar wij het voor doen. Het was weer drie dagen lang smullen geblazen van alle mooie doelpunten en acties.”

Uitgenodigd
Elke dag kwamen zestien andere Noord-Hollandse clubs naar het Zaanse complex. Onderling maakten zij uit wie de grootste bokaal mee naar huis mocht nemen. De drie dagwinnaars werden daarnaast uitgenodigd om een wedstrijd van AZ in het AFAS Stadion te bezoeken en kregen het zilverwerk overhandigd door spelers van de A-selectie. Dorin Rotariu, Jasper Schendelaar, Myron Boadu, Rody de Boer, Tijjani Reijnders en Bjørn Johnsen reikten de bekers uit aan dagwinnaars Purmersteijn, SVW’27 en Vrone.

Scouts
De deelnemende voetballers wisten de ogen van vele bezoekers op zich gericht. Van ouders, broertjes, zusjes, opa’s, oma’s en andere voetballiefhebbers, maar ook van de trainers en scouts van AZ. Zo was het voor de spelers dus ook een kans om zich te laten zien en gelden. Wie positief opvalt tijdens het AZ O.10 Toernooi, wordt mogelijk gevraagd voor de AZ Voetbalschool in de Regio, het voortraject van de AZ Jeugdopleiding.

Tuijn: ‘Heel leuk’
Dat het loont om uit te blinken, weet Vince Tuijn maar al te goed. Hij speelt nu in de Eredivisie met AZ Onder 12, maar deed twee jaar geleden nog mee aan het AZ O.10 Toernooi. Zo snel kan het gaan. “Er doen heel veel clubs mee en tegen de meeste had ik nog nooit gespeeld”, herinnert Tuijn zich nog. “Ik deed zelf mee met DEM uit Beverwijk. We werden geen kampioen, maar ik vond het wel heel leuk.”

Wilson: ‘Moet het graag willen’
Ook Wilson deed in 2016 nog mee aan het herfsttoernooi. Destijds verdedigde hij de clubkleuren van AFC’34, nu speelt hij samen met Tuijn in AZ Onder 12. Wilson denkt dat veel jongetjes die aan het AZ O.10 Toernooi meedoen de droom hebben om in de toekomst ook voor de Alkmaarse profclub uit te komen. “Maar je moet het wel echt héél graag willen. Anders ga je het bij AZ niet redden.”

Brandenburg: ‘Geniet enorm’
Of tijdens het AZ O.10 Toernooi van 2018 ook daadwerkelijk de helden van later rondliepen, moet blijken over een jaar of tien. “Ik geniet enorm van het plezier en de passie van de kinderen, de fans en de coaches”, zegt Hoofd Jeugdopleiding Paul Brandenburg. “Er worden ook heel veel fraaie acties en mooie goals gemaakt, maar deze jongens zijn Onder 10. Het is dus nog te vroeg om te zeggen of we hier de nieuwe Til of Stengs hebben gezien. Maar de potentie is er zeker.”

Kennismaken
Voor deelnemers en hun familieleden is het AZ O.10 Toernooi een mooi moment om kennis te maken met het hypermoderne AFAS Trainingscomplex. Amateurverenigingen kunnen zich niet aanmelden voor het toernooi. AZ nodigt zelf clubs uit die een samenwerking hebben met de AZ Voetbalschool. De volgende editie is in de herfst van 2019.

Tekst en foto’s: AZ Media