AZ oefent tegen PAOK

Gepubliceerd op 02 juli 19, 13:49

EPE- AZ neemt het woensdag in een oefenduel op tegen PAOK Saloniki. De Alkmaarders treffen de Griekse landskampioen en bekerwinnaar om 19:00 uur op het terrein van vv WWNA in Wenum-Wiesel. Kaarten voor dit duel zijn op de wedstrijddag aan de kassa verkrijgbaar (€ 5 euro).

PAOK kende een succesvol jaar waarin zij de derde landstitel sinds de oprichting in 1926 veroverde. Ook won de ploeg voor de derde keer op rij de Griekse beker. Door deze prestaties treedt het team begin augustus aan in de derde voorronde van de Champions League.  

UEFA Cup
Na een periode van bijna 20 jaar zonder Europees voetbal begon AZ in het seizoen 2004-2005 onder coach Co Adriaanse hun Europese campagne in de eerste ronde van de UEFA Cup tegen PAOK. Het tweeluik eindigde in een overwinning voor de Alkmaarders. Zowel in De Alkmaarderhout als in Thessaloniki werd er gewonnen.

In dat jaar bereikte AZ bijna de finale van het toernooi, maar strandde het op de beruchte 5 mei 2005 in de halve finale tegen Sporting Lissabon.

Europa League
PAOK Saloniki was tevens de tegenstander van AZ in de groepsfase van de Europa League in het seizoen 2013-2014. De Alkmaarders speelden toen zowel in Griekenland als in eigen huis gelijk. AZ ging op doelsaldo - boven PAOK - als groepshoofd door naar de play-off-ronde. Bij de laatste 32 werd PAOK uitgeschakeld door SL Benfica. In de kwartfinales bleek de Portugese ploeg ook voor AZ te sterk.

Oud-spelers
AZ treft bij PAOK oud-speler Pontus Wernbloom die tussen 2009 en 2012 bij de club speelde (67 wedstrijden, twaalf doelpunten). De 33-jarige middenvelder kwam vorig jaar na zeven seizoenen over van het Russische CSKA Moskou. Dit seizoen speelde de 51-voudig Zweeds international slechts zestien officiële wedstrijden voor de Griekse ploeg. Hij kampt sinds eind 2018 met een gescheurde achillespees. Ook Maarten Martens kwam uit voor PAOK. Na een periode van acht jaar in Alkmaar, speelde de Belg tussen 2013 en 2015 voor de Griekse formatie. 

Trainingskamp
De wedstrijd is voor zowel AZ als PAOK onderdeel van het trainingskamp in Nederland. AZ bevindt zich van maandag 1 juli tot en met zaterdag 6 juli in Epe. Na de wedstrijd tegen de Grieken speelt de ploeg van Arne Slot drie dagen later tegen het Belgische Club Brugge (16:00 uur) in Garderen. PAOK traint van 1 tot 11 juli in Apeldoorn en komt tijdens hun oefenreeks tevens uit tegen PEC Zwolle.