AZ Onder 13 klopt PSV en pakt de beker

Gepubliceerd op 19 mei 17, 18:28
ZWOLLE- AZ Onder 13 heeft vrijdagmiddag de KNVB Beker gewonnen. De ploeg van trainer Jeroen Peetoom, die afgelopen zaterdag al kampioen werd, was in de finale met 2-1 te sterk voor PSV. Dave Kwakman maakte in de tweede helft van de verlenging de winnende goal.

De eindstrijd van het bekertoernooi werd gespeeld in het MAC³PARK Stadion van PEC Zwolle. Hier vond vrijdag ook het Nederlands Trainerscongres plaats, wat zorgde voor een mooie ambiance bij de Onder 13-finale. Een van de lange zijdes was bijna volledig gevuld met toeschouwers.
 
Effectief PSV
AZ zette PSV vanaf het eerste fluitsignaal onder druk, hetgeen in de tiende minuut in de eerste serieuze kans resulteerde. De mee opgekomen rechtsback Sem Dekkers krulde de bal maar net over de kruising. Een minuut later was ook de veel scorende spits Spike Boersen dichtbij, maar hij kopte naast. PSV toonde zich vervolgens bijzonder effectief door de eerste kans direct om te zetten in een doelpunt. Chahid el Allachi tikte een lage voorzet van dichtbij binnen: 0-1.
 
Onverschrokken
De openingstreffer van de Eindhovenaren was uiteraard een flinke domper voor AZ, dat desalniettemin onverschrokken verder ging met het creëren van kansen. Zo kreeg Lewis Schouten een flinke kopkans, probeerde hij het even later uit moeilijke hoek, miste een inzet van Ro-Zangelo Daal kracht en kwam Boersen na prachtig voorbereidend werk van Wouter Goes net niet tot een lekkere uithaal. Daal schoot vervolgens weer net over.
 
Dik verdiend
De kansenregen bleef niet zonder resultaat. Vijf minuten voor schoot Tymen Niekel met een krachtige uithaal de dik verdiende 1-1 tegen de touwen. Ook in de tweede helft toonden de Alkmaarders zich duidelijk de betere partij, al waren er nu iets minder grote kansen te noteren. De beste mogelijkheid was nog voor Jayen Gerold, die oog in oog met de keeper niet wist af te ronden. Aan de overzijde PSV zeer gevaarlijk via Ruben van Bommel. Hij raakte de paal.
 
Verlenging
In tegenstelling tot in voorgaande rondes betekent in de finale een gelijke stand na reguliere speeltijd niet direct penalty’s nemen, maar een verlenging van twee keer zevenenhalve minuut. In de eerste helft hiervan was PSV plots duidelijk de bovenliggende partij en kwam AZ een paar keer goed weg. Keeper Rome Jayden Owusu-Oduro stond een aantal keer goed op te letten, maar de mooiste redding kwam nog op naam van Goes. Hij haalde met een omhaal de bal van de doellijn. Even later was PSV nogmaals zo dichtbij, maar in de tweede helft van de verlenging sloeg AZ opeens toe. Kwakman kopte een voorzet van Dekkers perfect in de hoek: 2-1. De ontlading was enorm.
 
Peetoom: ‘Prachtige bekerfinale’
“Over de hele wedstrijd gezien hebben wij meer dan terecht gewonnen”, zei Peetoom nadat hij met een grote lach het feestgedruis in de kleedkamer even ontvluchtte. “We dekten bij de eerste helft slecht bij de 0-1 en kwamen in de verlenging twee keer goed weg, maar verder waren we veruit de dominante ploeg. We speelden zoals we dat graag willen. Pressing, variatie, dynamiek: ik heb het allemaal gezien. Het kritiekpunt is dat we de wedstrijd veel eerder hadden moeten beslissen, maar dit was natuurlijk gewoon een prachtige bekerfinale. We spelen met PSV later ook nog om het landskampioenschap. Als we zo spelen als vandaag, dan domineren we ook die wedstrijd.”

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
AZ Onder 13 – PSV Onder 13 2-1 (1-1)
Finale KNVB Beker
 
Opstelling AZ: Rome Jayden Owusu-Oduro; Sem Dekkers (73. Finn Klant), Wouter Goes, Joeri Oud, Jesse Buurmeester; Job Kalisvaart, Lewis Schouten, Tymen Niekel; Jayen Gerold (73. Ezra Punselie), Spike Boersen, Ro-Zangelo Daal (31. Dave Kwakman).
 
Scoreverloop: 14. El Allachi 0-1, 25. Niekel 1-1, 71. Kwakman 2-1.
 
Tekst: AZ Media / Sven Bersee
Foto's: AZ Media