AZ Onder 13 landskampioen

Gepubliceerd op 10 juni 17, 16:58
ZAANSTAD- AZ Onder 13 heeft zaterdag na een ware thriller de landstitel ten koste van PSV binnengesleept. In extremis hield aanvoerder Job Kalisvaart zijn ploeg in leven (2-2), waarna Wout Blaauboer in de strafschoppenserie zijn status van penaltykiller waarmaakte.

AZ begon uiterst sterk aan het treffen met de Eindhovenaren. Nadat Lewis Schouten in de derde minuut al serieus op de deur klopte, leek hij enkele minuten later zijn team op voorsprong te zetten. De treffer werd echter wegens buitenspel afgekeurd.

Niekel: 1-0
De ploeg van trainer Jeroen Peetoom liet zich niet van de wijs brengen en creëerde via Job Kalisvaart direct een goede mogelijkheid. Al vallend belandde zijn schot over het doel van sluitpost Niek Schiks. Een minuut later was het wel raak. Tymen Niekel bracht op aangeven van Spike Boersen het scorebord in beweging: 1-0.

Geen centimeter ruimte
De thuisploeg was fel in de duels en gaf PSV geen centimeter ruimte. De bezoekers kwamen er dan ook geen moment aan te pas en het leek een kwestie van tijd voor de 2-0 zich aandiende, maar niets was minder waar. Vijf minuten voor rust stond het plotseling gelijk. De onverwachte tegentreffer volgde direct na wederom een grote scoringskans voor AZ. Het missen van kansen werd op slag van rust nogmaals afgestraft. Jesper Uneken maakte zijn tweede van de middag nadat hij goed voor zijn man kwam en binnenkopte: 1-2.

In extase
Ook in het tweede bedrijf was AZ overduidelijk de betere partij, maar liep het in de eindfase te vaak spaak. Met het wegtikken van de tijd liet PSV zich iets meer gelden, maar wist het op een goed schot van Jaivy Lourens na nimmer gevaarlijk te worden. Met nog enkele minuten te gaan drong AZ nog meer aan, waarna Kalisvaart in extremis het AFAS Trainingscomplex in extase bracht door met een prachtige knal van afstand zijn ploeg naar de verlenging te schieten: 2-2.

Penaltykiller Blaauboer
In die verlenging van twee keer 7,5 minuut waren wederom de beste mogelijkheden voor de Alkmaarders, maar moest een strafschoppenserie uiteindelijk de beslissing brengen. Na enkele missers van beide kanten was het AZ-sluitpost Wout Blaauboer die zijn status van penaltykiller waarmaakte door bij een stand van 4-3 de pingel van Julian Kuijpers uit de linkerhoek te tikken.

Peetoom: 'Ben supertrots op de jongens'
''Dit is echt fantastisch. Ik ben supertrots op de jongens'', jubelde Peetoom. ''Vijf minuten voor het einde van de reguliere speeltijd had ik het gevoel dat we nog een doelpunt zouden maken. Niet zozeer vanwege het wedstrijdverloop, maar meer hoe het seizoen verloopt. Op de een of andere manier krijgen deze gasten het elke keer voor elkaar om de rug te rechten. Als je naar de krachtsverhoudingen kijkt hebben we deze wedstrijd ook terecht gewonnen.''

''We hebben de beker gepakt en zijn nu ook landskampioen. Wat wil je nog meer?'', vervolgde de oefenmeester. ''We spelen twee keer tegen PSV en zijn twee keer oppermachtig. Dit is wat wij van alle AZ-teams willen zien. Ik denk dat wij een mooi voorbeeld zijn voor de hele opleiding.''

Kalisvaart: 'Hebben alle prijzen gepakt'
Dat AZ Onder 13 een heus topseizoen heeft gedraaid, beaamt ook aanvoerder Kalisvaart. ''We hebben alle prijzen gepakt die we konden pakken en hebben het ook goed gedaan op toernooien. Ik ben dan ook heel tevreden over dit seizoen. En dat ik die belangrijke goal maakte was natuurlijk heerlijk. We bleven er tot de allerlaatste seconde in geloven.''

Tekst: AZ Media / Isabel Konijn
Foto's: Herbert Dekkers

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
AZ Onder 13* - PSV Onder 13 2-2 (1-2) *w.n.s.
Duel om het landskampioenschap

Opstelling AZ: Wout Blaauboer; Sem Dekkers (72. Tom Kerssens), Wouter Goes, Joeri Oud, Jesse Buurmeester; Job Kalisvaart (73. Mees Nuyens), Lewis Schouten, Dave Kwakman (53. Ezra Punselie); Jayen Gerold (40. Ro-Zangelo Daal), Spike Boersen, Tymen Niekel.

Scoreverloop: 9. Niekel 1-0, 26. Uneken 1-1, 30. Uneken 1-2, 60+3. Kalisvaart 2-2.

Strafschoppen 4-3:
Boersen: mis
Netten: raak
Niekel: raak
Govaers: mis
Buurmeester: mis
El Allachi: raak
Schouten: raak
Uneken: mis
Kerssens: raak
Simons: raak
Daal: raak
Kuijpers: mis