AZ Onder 15 klopt PSV na penalty's en bereikt bekerfinale

Gepubliceerd op 07 juni 23, 18:56

EINDHOVEN- AZ Onder 15 is het volgende team van de AZ Jeugdopleiding dat beslag kan leggen op de KNVB Beker. De ploeg van trainer Nick van der Velden was woensdag in een spectaculaire halve finale te sterk voor PSV. Op De Herdgang werd het 2-2, waarna AZ de daaropvolgende strafschoppenserie won. 

De bezoekers kwamen in Eindhoven tweemaal terug van een achterstand. PSV nam in de vierde minuut al de leiding door een treffer van Amir Bouhamdi, maar vlak voor rust trok AZ de stand weer gelijk. Onne de Flart produceerde de 1-1. 

Opnieuw langszij
De ploegen zochten met een gelijke stand de kleedkamers op. Halverwege de tweede helft kwam het scorebord weer in beweging, toen Jairo Beerens de Eindhovenaren opnieuw aan de leiding bracht: 2-1. Het antwoord van AZ volgde al snel, want in de 68e minuut schoot Chavarello Hellings - na een fraaie pass van Quincy Lede - AZ opnieuw langszij. 

Strafschoppen
Een beslissing in reguliere speeltijd bleef uit, waardoor het aankwam op een strafschoppenserie. Beide ploegen scoorden hun eerste twee inzetten, maar bij de derde ging PSV in de fout. AZ had daardoor het voordeel. De Alkmaarders misten hierna de vijfde strafschop, waardoor PSV weer op gelijke hoogte kon komen. Die ploeg kwam echter opnieuw niet tot scoren en zag AZ daarmee de wedstrijd winnen. 

Van der Velden: 'Mentale veerkracht'
"Het was een heel spannende wedstrijd", vertelde Van der Velden. "PSV wist ons het eerste half uur erg terug te dringen. Dat deden ze goed en wij kregen moeilijk de druk erop. Daarna kregen wij dat beter voor elkaar en dat trokken we door in de tweede helft. Daarin hebben we mentale veerkracht getoond door twee keer terug te komen van een achterstand."

Bekerfinales zaterdag
AZ Onder 15 speelt zaterdag al de finale van de KNVB Beker. Op het AFAS Trainingscomplex is FC Utrecht dan - op een nog nader te bepalen tijdstip - de tegenstander. Later die dag speelt ook AZ Onder 17 in eigen huis de bekerfinale, eveneens tegen de Domstedelingen. Die wedstrijd begint om 15:00 uur. Eerder wonnen AZ Onder 18 en AZ Onder 13 al deze prijs.

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
PSV - AZ Onder 15* 2-2 (1-1) (*w.n.s.)

Halve finale KNVB Beker

Opstelling AZ: Finn Molenaar; Latrell Aken, Quincy Lede, Calvin Carrilho, Jayden Hart Perez; Julian Sijbrands (69. Damian Dickhaut), Adam Ouaziz, Onne de Flart; Gijs Groot, Chavarello Hellings, Derryl Hupsel (57. Nuur Mahamed Ahmed). 

Scoreverloop: 4. Bouhamdi 1-0, 35. De Flart 1-1, 61. Beerens 2-1, 68. Hellings 2-2.