AZ Onder 15 pakt de dubbel

Gepubliceerd op 12 juni 18, 20:41
ARNHEM- AZ Onder 15 heeft de dubbel gepakt. De ploeg van trainer Robert Franssen werd vorige maand al landskampioen en won dinsdagavond de bekerfinale door Vitesse met 1-2 te verslaan. De winnende treffer viel in de verlenging.

Al na twee minuten spelen kreeg AZ een forse domper te verwerken toen linksback Ovando Hoever bij een aanvallende actie een zware blessure opliep. Hij kwam in botsing met Vitesse-keeper Nigel van Haveren, waarna een triest aftocht volgde. Zonder Hoever wist de Alkmaarse formatie aanvankelijk geen indruk te maken. Het eerste kwartier was voor Vitesse, dat na zeventien minuten uit een corner de score opende via Abdul Sesay.

Kans op kans
In de laatste tien minuten voor rust kwam AZ beter in het spel en werd plots kans op kans gecreëerd. Een chipje van Kian Fitz-Jim, een afstandsschot van Tymen Niekel, een aangeraakte voorzet van Jurre van Aken, een wegdraaiend schot van Levi de Wilde, een prima schot van Fedde de Jong en een poging in de rebound van Fitz-Jim leverden op Papendal echter niet de gelijkmaker op.

Vurige uithaal
In het tweede bedrijf gingen de bezoeker op dezelfde voet verder en werd direct weer gevaar gesticht. Nadat Yusuf Barasi en De Wilde al dichtbij waren geweest, was het vijf minuten na rust dan eindelijk raak. Na een kort genomen vrije trap van Fitz-Jim liet aanvoerder De Jong met een vurige uithaal Van Haveren volstrekt kansloos: 1-1. De aanvalsgolf van AZ hield na de gelijkmaker nog even stand, maar in reguliere speeltijd zou niet meer gescoord worden.

Op de stip
In een verlenging van twee keer tien minuten was de spanning om te snijden en had AZ nog altijd het betere van het spel. Daarvoor beloonde de ploeg zichzelf uiteindelijk vanaf elf meter. De diep gestuurde Abdu Kader Touré werd neergehaald, waarna de bal op de stip ging Vitesse-aanvoerder Marcus Steffen zijn tweede gele kaart kreeg. Barasi schoot de strafschop binnen. Na de 1-2 bleef het vanzelfsprekend spannend, maar de bekerwinst kwam nauwelijks nog in gevaar.

Franssen: ‘Blijkt dat trainen loont’
“In het begin hadden we moeite met het fysieke spel van Vitesse”, zag Franssen. “Zij kwamen ook terecht op voorsprong. We herpakten ons daarna prima, hadden de wedstrijd in handen en kregen genoeg kansen op de gelijkmaker. Dat lukte niet, maar ik proefde in de rust de vastberadenheid bij de jongens om de 1-1 te maken. Het is mooi dat die dan uiteindelijk valt uit een ingestudeerde vrije trap. Daaruit blijkt dat trainen loont.”

‘Bekroning fantastisch seizoen’
Franssen vindt dat zijn ploeg het duel na de gelijkmaker eigenlijk binnen reguliere speeltijd had moeten beslissen. “Maar heel mooi dat we het in verlenging alsnog doen. Dat we de dubbel pakken is de bekroning op een fantastisch seizoen. Ik heb vaak genoten van de teamgeest, individuele kwaliteiten en goede samenwerking. Het is een seizoen dat ons allen ons hele leven bijblijft. We hebben samen een uniek jaar neergezet. En hopelijk kunnen we deze jongens over aantal jaar in het stadion aanschouwen.”

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
Vitesse Onder 15 - AZ Onder 15 1-1 (1-0) *1-2 na verlenging

Finale KNVB Beker

Opstelling AZ: Daniël Deen; Jurre van Aken, Finn Stam, Rio Hillen, Ovando Hoever (6. Tymen Niekel); Damienus Reverson (55. Bayron Strijdonck), Fedde de Jong, Kian Fitz-Jim; Levi de Wilde (47. Abdu Kader Touré), Yusuf Barasi, Myron van Brederode.

Scoreverloop: 17. Sesay 1-0, 40. De Jong 1-1, 78. Barasi 1-2.