AZ Onder 16 pakt het landskampioenschap

Gepubliceerd op 23 april 16, 15:05
DEN HAAG- AZ Onder 16 heeft zich zaterdag tot landskampioen gekroond. Op bezoek bij ADO Den Haag won de ploeg afgetekend met 0-4. En omdat concurrent FC Utrecht verrassend met 8-2 onderuit ging, barstte het feest na afloop los bij de ploeg van trainer Stanley MacDonald.

Het was een gezellige busrit terug naar Zaanstad voor de Alkmaarse equipe. Met luid gezang op de achtergrond probeerde de zegevierende oefenmeester de spannende slotfase nog eens voor de geest te halen. "In de rust kwamen al wat geruchten door, maar wij waren bezig met onze eigen wedstrijd te winnen. Vijf minuten voor het einde hoor je dat FC Utrecht verloren heeft en feliciteer je je staf. De spelers zagen dat natuurlijk, waardoor er ook bij hen een glimlach op het gezicht verscheen."

Niet lang daarna barstte het feest los. Spelers en staf vlogen elkaar om de nek en het welbekende 'Kampioenen!' werd ingezet. Ook door de nuchtere MacDonald, die aangaf het woord voor die tijd bewust niet in de mond te willen nemen. "Ja, ik heb 'Kampioenen!' nu uit volle borst meegezongen, hoor!", lachte de keuzeheer.

Waardig kampioen
Op het veld speelde Onder 16 als een waardig kampioen. Met prachtige combinaties en schitterende doelpunten werd tegenstander ADO Den Haag opzijgezet. "Maar ik vond niet dat zij niks in te brengen hadden", vertelde de coach. "Zij probeerden echt druk te zetten en ons af te jagen. Wij konden er alleen steeds goed onderuit voetballen en vonden daarbij de vrije man."

Norm van AZ
Na dertig minuten was het raak. Uit een corner tikte Justin de Haas de 0-1 binnen. "De jongens weten wat de norm van AZ is. Dat droegen zij goed uit. We speelden in een hoog tempo met een hoge balcirculatie. We moesten alleen wat rustiger blijven. Dat heb ik in de rust aangekaart en dat hebben ze goed opgepakt", aldus MacDonald.

Meerdere schijven
Schitterende combinaties en al even schitterende doelpunten waren het gevolg. "Dan zie je dat de jongens heel goed kunnen voetballen. Ze hebben het spelbegrip onder de knie." Tien minuten na de onderbreking verdubbelde Myron Boadu de voorsprong. Na een aanval over meerdere schijven gaf de mee opkomende Niels Ens de bal voor, waarna de spits uit de lucht de bal tegendraads tegen de touwen joeg: 0-2.

Man in vorm
Een kwartier later deed ook Anton Fase een duit in het zakje. Nadat de fysiek sterke aanvaller eerder al de lat tot tweemaal toe torpedeerde, zette hij zijn lichaam er in een scrimmage goed in. Uithalen was vervolgens een koud kunstje voor de man in vorm: 0-3. '"Mijn snelheid is mijn sterkste wapen, maar ik ben inderdaad ook best sterk", zei Fase. "Ik gebruik mijn kwaliteiten goed."

Fase: 'Verdiend kampioen'
Nadat ook Immanuel Pherai op schitterende wijze wist te scoren, en daarmee de eindstand op 0-4 bepaalde, kon de champagne ontkurkt worden. "Ik ben heel blij met het kampioenschap", glimlachte Fase. "We hebben er hard voor gewerkt en zijn daardoor verdiend kampioen."

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
ADO Den Haag Onder 16 - AZ Onder 16 0-4 (0-1)


Opstelling AZ Onder 16: Jasper Schendelaar; Robin Lathouwers, Justin de Haas, Joey Jacobs, Niels Ens; Peer Koopmeiners (65. Bram Franken), Immanuel Pherai, Guillermo Gauna (53. Finn Berk); Quinten Helmer (63. Ivar de Boer), Myron Boadu, Anton Fase.

Scoreverloop: 30. De Haas 0-1, 50. Boadu 0-2, 65. Fase 0-3, 80. Pherai 0-4.