AZ Onder 16 haalt uit tegen Ajax

Gepubliceerd op 31 oktober 18, 19:16
ZAANSTAD- Lijstaanvoerder AZ Onder 16 heeft woensdag hard uitgehaald tegen Ajax. De ploeg van trainer Gijs Luirink greep de bezoekers van meet af aan bij de strot en won de derby zeer overtuigend met 5-0.

AZ Onder 16 was voor het treffen met Ajax nog foutloos en begon dus met een flinke dosis zelfvertrouwen aan de derby. Dit was op het AFAS Trainingscomplex in een formidabele openingsfase direct zichtbaar. De bezoekers werden overlopen en bij de eerste kans was het al raak voor AZ, dat zeer doortastend combinatiespel op de mat legde. Abdu Kader Touré opende de score.

Barasi
Na een kwartier spelen stond het zelfs al 3-0. Yusuf Barasi schoot kort na de 1-0 nog over, maar vond het net alsnog in de veertiende minuut. De spits werd gevonden door Fedde de Jong en prikte subtiel binnen. Amper twee minuten later schoot Barasi ook overtuigend de derde Alkmaarse goal binnen.

Controle
Op slag van rust waren er nog forse kansen voor De Jong en Touré, waar Ajax pas na rust iets tegenover kon zetten. Via Divaio Bobson, Amourrichio van Axel Dongen en Raphaël Sarfo waren er momenten van dreiging. Toch bleef de controle bij AZ en waren er legio kansen om er 4-0 van te maken. Dit gebeurde uiteindelijk alsnog via Myron van Brederode. Levi de Wilde bepaalde de eindstand op 5-0, nu met Van Brederode als aangever.

Luirink: ‘Genieten’
“Vooral in de eerste 25 à dertig minuten was het echt genieten”, zei Luirink. “Het verbaasde me wel dat het verschil met Ajax zo groot was, maar dat had vooral met ons eigen hoge niveau te maken. Wij waren op alle vlakken beter en legden een aantal geweldige aanvallen op de mat. Het enige wat we onszelf kunnen verwijten, is dat we mede door een mindere fase na rust nalaten een nog ruimere score neer te zetten.”

Geslaagde avond
Vanzelfsprekend overheerste bij de winnende coach echter het goede gevoel. “Al met al is dit uiteraard een zeer geslaagde avond waarop ook de wisselspelers wéér goed invielen en er 4-0 en 5-0 van maken. Je zag het niveau door hen weer omhoog gaan en dat is niet alleen goed voor die jongens, maar voor het hele team.”

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
AZ Onder 16 - Ajax Onder 16 5-0 (3-0)

Opstelling AZ: Daniël Deen; Loek Postma, Finn Stam, Rio Hillen, Ersin Sigmaz (71. Nigel Owusu); Jari van der Lippe (63. Damienus Reverson), Nick Twisk, Fedde de Jong (71. Nick Koster), Kian Fitz-Jim; Yusuf Barasi (63. Myron van Brederode), Abdu Kader Touré (68. Levi de Wilde).

Scoreverloop: 3. Touré 1-0, 14. Barasi 2-0, 16. Barasi 3-0, 68. Van Brederode 4-0, 75. De Wilde 5-0.