AZ Onder 16 laat winst glippen

Gepubliceerd op 19 oktober 13, 17:06
ALKMAAR- AZ Onder 16 leek zaterdag lange tijd op weg naar de tweede bekeroverwinning van het seizoen. Dankzij twee doelpunten van Ferdy Druijf koesterden de Alkmaarders tien minuten voor tijd een ruime voorsprong, VVV/Helmond Sport B1 kwam echter alsnog langzij: 2-3.

Omdat er geen speciale bekercompetitie bestaat voor Onder 16-teams, spelen de eerstejaars B-junioren van AZ ook tegen tweedejaars-teams. Zo ook zaterdag, toen VVV/Helmond Sport op bezoek kwam in Alkmaar. Beide teams hadden hun eerste duel in de poule gewonnen tegen respectievelijk Roda JC O16 en FC Dordrecht B1.

Positiespel
Onder 16 wist zaterdag dat het de fysieke strijd niet aan moest gaan. In plaats daarvan diende het de tegenstander met goed positiespel te bestrijden. Dat lukte het team van coach Caspar Dekker met name voor rust uitstekend. "We vonden de ruimte op het middenveld en kwamen constant tot goede aanvallen", keek de trainer terug. Het resulteerde al snel in het eerste doelpunt. Druijf opende de score op aangeven van Robin Schouten.

Compliment
In het vervolg van de eerste helft bleef Onder 16 duidelijk de beste op het veld. "We vergeten onszelf in die fase te belonen en verder uit te lopen", vond Dekker. "Het team verdient wel een compliment voor de wijze waarop zij in de eerste helft speelden. Als wij op die manier in de competitie spelen, kunnen wij van iedereen winnen."

Druijf
Na de rust kwam VVV/Helmond Sport iets beter voor de dag. "Zij gooiden dat jaartje extra fysiek dat zij hadden in de strijd. Je merkte dat wij het toch moeilijk hebben tegen teams die hoog druk geven." Met een magnifieke goal leek Druijf desalniettemin al het leven uit de wedstrijd te schieten. De spits ontving de bal rond de middenlijn en liet direct zijn voeten spreken. Van grote afstand schoot Druijf raak. Een goal die het verdiende de wedstrijd te beslissen.

Geloof
Dekker dacht dat het na de wonderschone treffer goed zat. "Ik had het gevoel dat de tegenstander het ook wel geloofde. Kort na het doelpunt waren zij slordig, de winst leek binnen." Toch ging het alsnog mis voor Onder 16. "Wij lieten hen terugkomen. We verdedigden minder scherp op de bal en er kwam bij hen weer geloof." Het geloof resulteerde in drie doelpunten in de laatste acht minuten.

Onomkeerbaar
"Het is zonde", vond Dekker na de nederlaag. "In een bekerpoule met drie tegenstanders is zo een verlies onomkeerbaar. Zeker als je bedenkt dat zij hun eerste wedstrijd al hebben gewonnen. De kans dat wij doorgaan in de beker is nu nihil", stelde de coach die met zijn team als laatste FC Dordrecht B1 treft. "Wederom een duel tegen jongens van een jaar ouder. Daar zullen wij wederom goed positiespel moeten spelen."

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
AZ Onder 16 - VVV/Helmond Sport 2-3 (1-0)

Opstelling AZ Onder 16:
Maarten List; Joeri Church, Kick Groot (25. Stan de Boer), Jurich Carolina, Melle Springer (65. Samuel Brobbey); Julian Nak (59. Jeredy Hilterman), Cani Yilmaz, Teun Bijleveld; Robin Schouten, Ferdy Druijf, Calvin Stengs (54. Teun Koopmeiners).

Scoreverloop: 11. Druijf 1-0, 67. Druijf 2-0, 73. 2-1, 76. 2-2, 77. 3-2.