AZ Onder 16 wint bizar Non League-duel

Gepubliceerd op 07 september 13, 16:57
ALKMAAR- AZ Onder 16 heeft zaterdag zijn eerste competitieduel gewonnen van FC Twente O16: 4-1. De wedstrijd, die vanwege de AZ Non League Day naast het stadion werd gespeeld, werd getekend door opmerkelijke arbitrale beslissingen en mooie treffers.

Twee keer kleurde het trainingsveld naast het AFAS Stadion zaterdag rood. Eerst was het met dank aan de toegestroomde supporters die met hun Bengaalse fakkels de zijkant van het veld in een rode mist zette. Na een klein uur spelen werd het rood verzorgd door de scheidsrechter die Julian Nak om onduidelijke redenen zijn tweede gele en dus rode kaart toonde.

Moeite
Onder 16 stond op het moment dat zij met tien man kwamen te staan al wel met 3-1 voor. Een voorsprong die niet gemakkelijk tot stand was gekomen. Met name in de eerste minuten hadden de Alkmaarders moeite met FC Twente. De Tukkers kwamen enkele keren gevaarlijk voor het doel, maar lieten de mogelijkheden liggen of zagen Swen Verswijveren in de weg liggen. Halverwege de eerste helft meldden de AZ-talenten zich voor het eerste keer gevaarlijk voor het doel. Teun Bijleveld had zijn vizier echter nog niet op scherp.

Bijleveld
Later in de eerste helft liet de spelmaker zien wel degelijk te kunnen scoren. Binnen vijf minuten zette Bijleveld zijn team op een comfortabele 2-0 voorsprong. Daarmee leek het duel al vroeg beslist. Ware het niet dat de Tukkers na slordig balverlies aan Alkmaarse kant nog voor rust de aansluitingstreffer wisten aan te tekenen.

Slordig
Terug uit de kleedkamer bleef het spelbeeld hetzelfde. Onder 16 wilde het spel maken, maar raakte door verkeerde keuzes de bal vaak te snel kwijt, waardoor het spel slordig werd. Tien minuten na de pauze leek Justin Bakker de wedstrijd toch te beslissen. De verdediger kopte een schitterende voorzet van Cani Yilmaz uitstekend binnen.

Rood
Voor de tweede maal werd de vroege beslissing echter teniet gedaan. Dit maal door de arbiter. Nak leek een onschuldig duel uit te vechten met zijn tegenstander, maar beide spelers kregen een gele kaart, wat voor de AZ-middenvelder zijn tweede betekende. Met tien man wist Onder 16 zich desalniettemin staande te houden.

Bakker beslist
Het was Bakker die het duel enkele minuten voor tijd dan echt besliste. Na een snel genomen vrije trap zag hij de Twente-keeper ver voor zijn doel staan en rondde, van grote afstand, op prachtige wijze af. In de slotfase had Samuel Brobbey nog een uiterste krachtsinspanning nodig om de 4-2 te voorkomen, maar de supporters konden na afloop juichen voor de Alkmaarse winst.

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
AZ Onder 16 - FC Twente O16 4-1 (2-1)


Opstelling AZ Onder 16: Swen Verswijveren; Stan de Boer, Kick Groot, Jurich Carolina (40. Justin Bakker, Samuel Brobbey; Julian Nak, Cani Yilmaz (59. Teun Koopmeiners), Teun Bijleveld; Robin Schouten, Ferdy Druijf (65. Jeredy Hilterman), Calvin Stengs (50. Mees Kaandorp).

Scoreverloop: 31. Bijleveld 1-0, 36. Bijleveld 2-0, 28. 2-1, 51. Bakker 3-1, 76. Bakker 4-1.

Foto's: Ed van de Pol / www.edvandepol.nl