AZ Onder 16 wint derby in extremis

Gepubliceerd op 15 september 18, 14:34
ZAANSTAD- AZ Onder 16 heeft de Noord-Hollandse derby tegen FC Volendam zaterdag met 4-2 gewonnen. De ploeg van trainer Gijs Luirink gaf twee keer een voorsprong uit handen en leek genoegen te moeten nemen met een punt, maar in blessuretijd sloeg Finn Stam toe.

AZ Onder 16 was de competitie begonnen met ruime overwinningen op ADO Den Haag en FC Utrecht. Tegen FC Volendam leken de Alkmaarders op dezelfde voet verder te gaan, toen Yusuf Barasi na amper twee minuten spelen de score al opende. Maar na kansen op 2-0 waren het vervolgens de palingboeren die de gelijkmaker op het scorebord brachten via Milijano Anastatia.

Volendams gevaar
Razendsnel kwam AZ opnieuw op voorsprong, nu via Myron van Brederode. Van de balvaardige aanvaller werden ook twee doelpunten ogenschijnlijk ten onrechte afgekeurd wegens buitenspel, maar deze treffer ging dus wel door. Ook deze voorsprong hield echter geen stand, ondanks flinke mogelijkheden op meer in de fase tot aan het rustsignaal. In de eerste minuten na rust was het Volendam dat veel gevaar stichtte en via Anastatia op 2-2 kwam.

Stam slaat toe
Voor AZ begon hier een lange zoektocht naar de 3-2. Onder anderen Nick Koster, Fedde de Jong, Levi de Wilde en Nick Twisk kregen kansen op de treffer, maar kwamen niet tot scoren. De blessuretijd was inmiddels aangebroken toen het net toch nog gevonden werd. Finn Stam omspeelde soepel de keeper en schoof binnen. Nog dieper in de extra tijd was de invaller ook nog voor een tweede keer trefzeker, waarmee het laatste stukje spanning werd weggenomen.

Luirink: ‘Lieten ons niet afleiden’
“Wij hebben veel gecreëerd, maar ook te veel kansen tegen gekregen”, zag Luirink. “In ons aandachtspunt van deze week – het in de lengte compact houden van het veld – was het verre van goed genoeg. Dat kan ook niet in één keer top zijn, maar daarin moeten we ons wel verbeteren. Mooi om te zien was hoe wij ons niet lieten afleiden door de discutabele rol van de grensrechter en als team doorgingen met kansen creëren. Mooi dat dit uiteindelijk beloond wordt en dat het Finn Stam is die twee beslissende goals maakt.”

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
AZ Onder 16 – FC Volendam Onder 16 4-2 (2-1)

Opstelling AZ: Daniël Deen; Jurre van Aken, Loek Postma (79. Djen van der Struis), Rio Hillen, Nigel Owusu; Fedde de Jong, Nick Twisk, Nick Koster (65. Levi de Wilde), Kian Fitz-Jim (58. Abdu Kader Touré); Yusuf Barasi, Myron van Brederode (74. Finn Stam).

Scoreverloop: 2. Barasi 1-0, 28. Anastatia 1-1, 31. Van Brederode 2-1, 43. Anastatia 2-2, 80+1. Stam 3-2, 80+3. Stam 4-2.

Foto’s: AZ Media / Jarrik Bijsterbosch