AZ Onder 16 wint in Eindhoven

Gepubliceerd op 06 oktober 18, 12:51
EINDHOVEN- AZ Onder 16 heeft de topper bij PSV met overtuigende cijfers gewonnen: 2-5. De ploeg van Gijs Luirink legde bij afwezigheid van de nodige spelers een afwijkende speelwijze op de mat, hetgeen bij vlagen resulteerde in sterk spel.

De Alkmaarders traden aan zonder Yusuf Barasi (de spits deed bij AZ Onder 17 mee), Dami Reverson (in Londen met AZ Onder 15) en Kian Fitz-Jim (geschorst). Ook zonder deze basiskrachten had de koploper echter niet lang nodig om het net te vinden. Aaron Menelik opende op prachtige wijze de score. AZ zette hoge druk, veroverde de bal en bereikte Menelik. De middenvelder schoot vervolgens met een technisch volmaakte dropkick via de binnenkant van de paal de 0-1 binnen.

Fraaie aanvalsopbouw
Via Milan van de Riet kwam PSV halverwege de eerste helft op gelijke hoogte, maar luttele minuten later namen de gasten opnieuw de leiding. Een listig schot van Fedde de Jong werd matig verwerkt door de doelman, Abdu Kader Touré profiteerde uit de rebound. Weer kort daarna werd het ook al 1-3. Nick Koster was het eindstation van een fraaie aanvalsopbouw, omspeelde de keeper en schoof binnen.

Extra aandacht
AZ was de marge van de twee goals halverwege weer kwijt, want op slag van rust maakten de Eindhovenaren de aansluitingstreffer. Jenson Seelt scoorde uit een corner waarbij het er volgens Luirink matig uitzag. “We zijn al een week of drie bezig met het verdedigen van corners, maar dit was niet goed. Dat verdient dus extra aandacht.”

Niet zelfzuchtig
De spanning was terug en in de fase direct na rust miste AZ ook nog drie forse kansen. Koster en Touré hadden het vizier niet voldoende op scherp staan. Vervolgens was het Touré die er na een goede aanval in de scrimmage alsnog 2-4 van maakte. De spanning leek weer terug te keren toen Daniel Deen een strafschop veroorzaakte. De AZ-keeper voorkwam echter de 3-4 door de penalty te stoppen. Het slotstuk was voor twee invallers. Myron van Brederode toonde zich niet zelfzuchtig, legde breed en zag Levi de Wilde afronden.

Luirink: ‘Veel energie in gestopt’
“Wij hebben er van voor naar achter veel energie in gestopt”, constateerde Luirink. “We verdedigden agressief en lieten daarin een hoge intensiteit zien. Daarvoor hebben we onszelf beloond. Ook aan de bal hadden wij enkele goede momenten, maar daar viel meer uit te halen. In de uitvoering van de passing, aannames en balsnelheid was het slordig. Dat komt misschien door het spelen in een andere formatie, maar juist dan moet je zien te herkennen waar de kansen en ruimtes liggen. Wij hadden een nog grotere uitslag kunnen of misschien wel moeten neerzetten om zo de middag nog mooier te maken.”

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
PSV Onder 16 – AZ Onder 16 2-5 (2-3)

Opstelling AZ:
Daniël Deen; Finn Stam, Rio Hillen, Loek Postma; Jurre van Aken, Aaron Menelik, Nick Twisk, Fedde de Jong, Nigel Owusu; Nick Koster (65. Myron van Brederode), Abdu Kader Touré (59. Levi de Wilde).

Scoreverloop: 8. Menelik 0-1, 21. Van de Riet 1-1, 25. Touré 1-2, 28. Koster 1-3, 40. Seelt 2-3, 49. Touré 2-4, 73. De Wilde 2-5.