AZ Onder 17 klopt Ajax in heerlijk duel

Gepubliceerd op 30 april 16, 18:23
ZAANSTAD- In een uiterst vermakelijke wedstrijd heeft AZ Onder 17 het prestigeduel gewonnen van Ajax: 3-1. De Amsterdammers kwamen nog wel op voorsprong, maar na de rust lieten Kick de Goede, Rens van der Wacht en Ogulcan Sadiroglu de balans in Alkmaars voordeel omslaan.

“Tegen de topclubs doen we aardig mee”, analyseerde trainer Caspar Dekker vorige week na het gelijkspel tegen FC Volendam. Dat bleek zaterdagmiddag eens te meer in het duel met Ajax. Met een ploeg bestaande uit een verdediging van AZ Onder 16 hield het vol overtuiging de punten in eigen huis.

Missie
Veel stond er op deze voorlaatste speeldag niet meer op het spel. Ajax werkte zijn laatste duel af, eindigt als derde in de competitie terwijl AZ slechts nog zicht heeft op de vierde plek. Daarvoor moest er worden gewonnen van Ajax en dient ook volgende week Vitesse te worden verslagen. Deel één van de missie is inmiddels volbracht. “Maar wedstrijden tegen Ajax wil je altijd winnen, dan maakt het niet uit wat de stand in de competitie is”, benadrukte Van der Wacht het belang van het duel.

Dat was goed te zien, want AZ Onder 17 toonde zich vanaf minuut één enorm strijdvaardig. Al moet gezegd dat ook Ajax in die beginfase niet anoniem mee huppelde. Het kreeg via Daishwan Redan en Giovanni de la Vega goede kansen waarbij in het laatste geval doelman Jasper Schendelaar sterk optrad. Ook met afstandsschoten waren de Amsterdammers dreigend. Oud AZ-speler Jasper ter Heide schoot slechts rakelings naast. Meer succes was er voor Francesco Antonucci. De Italiaan liet met een prachtige knal in de kruising Schendelaar kansloos.

Kunst
Intussen toonde ook de thuisploeg haar tanden. Na een counter kon een inzet van Jelle Duin ternauwernood van de lijn worden gehaald. Ook na de tegentreffer klopte AZ hard op de deur. Des Kunst speelde zich met een prachtige aanname vrij tussen twee verdedigers. Het daaropvolgende geplaatste schot bleef echter niet buiten het bereik van doelman Nick Plomper, die ook al een verleden heeft bij de AZ Jeugdopleiding. Ook De Goede en Redan kregen nadien goede mogelijkheden op de gelijkmaker dan wel een verdubbeling van de voorsprong.

“Het is jammer dat we in die fase onze kansen niet benutten”, vond Van der Wacht. “Er waren ook nog een paar overtalsituaties die we niet goed uitspeelden. Gelukkig lukte dat in de tweede helft wel. We gingen wat hoger druk zetten waardoor we nog beter in de wedstrijd kwamen en Ajax verplichtten lange ballen te spelen.”

‘Dik verdiend’
Effect had de koerswijziging absoluut. Duin deelde twee waarschuwingen uit en De Goede velde uiteindelijk het vonnis. Sam Aarts zette zich goed door op de rechterflank waarna hij teruglegde op de aanvaller. Even later waren de rollen helemaal omgedraaid met een hoofdrol voor Duin. De spits hield goed zijn belager af en verlengde op de aanstormende Van der Wacht. Onder 17 was los. De Goede (binnenkant paal) en Aarts lieten Ajax in leven. In de slotminuut volgde na een uitbraak de logische 3-1. Invaller Jonathan Ingi Jonsson lanceerde Sadiroglu waarna Plomper wederom was geklopt. “Dik verdiend”, glunderde Van der Wacht. “We hebben strijdend gewonnen.”

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
AZ Onder 17 – Ajax B1 3-1 (0-1)

Opstelling AZ Onder 17: Jasper Schendelaar, Robin Lathouwers, Joey Jacobs, Justin de Haas, Niels Ens, Sam Aarts, Kick de Goede, Rens van der Wacht, Jelle Duin, Ogulcan Sadiroglu, Des Kunst (45. Jonatan Ingi Jonsson).

Scoreverloop: 21. Antonucci 0-1, 57. De Goede 1-1, 63. Van der Wacht 2-1, 80. Sadiroglu 3-1.