AZ Onder 17 wint Algarve Cup in Portugal

AZ Onder 17 wint Algarve Cup in Portugal

Gepubliceerd op 19 maart 23, 18:21

SILVES- AZ Onder 17 heeft zondag de hoog aangeschreven Algarve Cup gewonnen. De ploeg van trainer Michael van Zijtveld pakte op het meerdaagse internationale toernooi tweemaal de groepswinst – waarin het onder meer Paris Saint-Germain versloeg – en was in de finale te sterk voor FC Porto. 

De Alkmaarders reisden donderdag al af naar het Portugese Silves, waar een dag later de eerste wedstrijden begonnen. De negen deelnemers werden in de beginfase van het toernooi verdeeld over drie poules. AZ nam het hierin op tegen SonderjyskE (Denemarken), St. Foy les Lyon (Frankrijk) en FC Porto. De ploeg bleef hierin ongeslagen. Tegen SonderjyskE (3-0) en St. Foy les Lyon (6-0) werden ruime zeges geboekt. Het duel met de Portugezen was spannender, maar ook die tegenstander werd verslagen: 1-0. 

Afrekenen
AZ plaatste zich als groepswinnaar voor de Champions League Poule, waarin het werd gekoppeld aan FC Nordsjaelland (Denemarken) en Paris Saint-Germain. Na een 1-1 gelijkspel tegen de Denen rekende AZ overtuigend af met Les Parisiens: 3-0. 

Alkmaars feestje
AZ werd wederom groepswinnaar en drong door tot de halve finales, waarin het de degens kruiste met SL Benfica. De ploegen bleven in reguliere speeltijd met elkaar in balans (1-1), waardoor het aankwam op strafschoppen. Deze nam AZ beter en plaatste zich zo voor de finale. Daar wachtte opnieuw een confrontatie met FC Porto, dat in de halve finale met 1-0 won van Nordsjaelland. Ook hier viel aanvankelijk geen beslissing (1-1) en kwam het opnieuw aan op strafschoppen. AZ toonde zich hierin andermaal de betere partij. Julian Oerip schoot uiteindelijk de beslissende penalty tegen de touwen, waarna het Alkmaarse feestje losbarstte.

Beste Keeper
Naast de toernooizege viel AZ ook met individuele prestaties in de prijzen. Kiyani Zeggen werd namelijk uitgeroepen tot Beste Keeper. 

AZ'er Jesper Zwart in actie tegen FC Porto. 

Resultaten:
Eerste poulefase
AZ - SonderjyskE 3-0
AZ - St. Foy les Lyon 6-0
AZ - FC Porto 1-0

Tweede poulefase
AZ - FC Nordsjaelland 1-1
AZ - Paris Saint-Germain 3-0

Halve finale
AZ* - SL Benfica 1-1 (*w.n.s.)

Finale
AZ* - FC Porto 1-1 (*w.n.s.)

Foto's: Algarve Cup