AZ Onder 18 algeheel kampioen na zege op PSV

AZ Onder 18 algeheel kampioen na zege op PSV

Gepubliceerd op 28 mei 22, 17:04

ZAANSTAD- AZ Onder 18 heeft zich verzekerd van het algeheel kampioenschap en een UEFA Youth League-ticket. Zaterdagmiddag wist de ploeg op het eigen AFAS Trainingscomplex te winnen van PSV: 2-0.

AZ drong in de beginfase van de wedstrijd aan op een vroege treffer. Fedde de Jong vond vanaf rechts Jayden Addai, die op PSV-keeper Niek Schiks stuitte. In de elfde minuut bestookte AZ het doel: eerst werd een schot van Mexx Meerdink geblokkeerd, daarna een inzet van De Jong van de lijn gehaald en vervolgens weer een inzet van Meerdink gepakt door Schiks.

De Jong uit onmogelijke positie
In de vijftiende minuut was het dan toch raak voor de Alkmaarders. De Jong kwam vanaf de linkerkant op het doel af en schoot uit een haast onmogelijke positie de bal in het dak van het doel. Dat betekende de openingstreffer voor AZ.

Owusu-Oduro onderscheidt zich
In de fase die volgde onderscheidde keeper Rome-Jayden Owusu-Oduro zich. Eerst verrichtte hij een schitterende redding op een inzet van Tai Abed. Daarna stond hij goed bij een kopbal van Livano Comenencia en een schot van Iggy Houben. 

Penalty
Vlak voor rust was het AZ dat zijn voorsprong verdubbelde. Meerdink drong het Eindhovense strafschopgebied binnen en werd daar gevloerd door Schiks: penalty. De spits eiste zelf de bal op en schoot snoeihard raak: 2-0. 

De Jong in het zijnet
In de tweede helft was Owusu-Oduro opnieuw belangrijk met een aantal reddingen. Aan de kant van AZ was onder meer De Jong nog een keer dichtbij. Na een uitstekende voorzet van Myron van Brederode schoot hij in het zijnet.

Scherpte achterin
PSV bleef aandringen, wat veel scherpte achterin bij AZ vereiste. De Alkmaarders hielden het goed dicht, ook in de zeven minuten blessuretijd die aan het duel werden toegevoegd. Na de wedstrijd werd direct de schaal uitgereikt en kon het kampioensfeest beginnen.

Sierksma: ‘Een absolute topprestatie’
Naast de KNVB Beker was dit de tweede prijs in twee weken die het team veroverde. “De dubbel winnen met Onder 18 is een absolute topprestatie”, zegt Jan Sierksma. “We hadden in de rust één ding met elkaar afgesproken: we houden de nul ten koste van alles. Dat is ons gelukt door keihard te strijden met elkaar. Met name een compliment voor Rome, die een paar goede ballen heeft gepakt. Het is een fantastische groep die een geweldige mentaliteit heeft getoond.”


WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
AZ Onder 18 - PSV 2-0 (2-0)
Seizoensfinale

Opstelling AZ: Rome-Jayden Owusu-Oduro; Jurre van Aken, Wouter Goes, Maxim Dekker, Sem Dekkers; Nick Twisk, Fedde de Jong (90. Tom Kerssens), Lewis Schouten; Jayden Addai (68. Dave Kwakman), Mexx Meerdink (90. Job Kalisvaart), Myron van Brederode. 

Scoreverloop: 15. De Jong 1-0, 45. Meerdink 2-0 (pen.).

Foto's: Orange Pictures