AZ Onder 18 sleept KNVB Beker in de wacht

AZ Onder 18 sleept KNVB Beker in de wacht

Gepubliceerd op 21 mei 22, 16:56

ZAANSTAD- AZ Onder 18 heeft zaterdagmiddag op het eigen AFAS Trainingscomplex de KNVB Beker gewonnen. De ploeg van trainer Jan Sierksma was met 4-1 te sterk voor de FC Twente/Heracles Academie.

Voor een volgepakte tribune was het na een kwartier spelen Fedde de Jong die de score opende. Hij werd via rechts de diepte ingestuurd en bewoog richting het doel. Vervolgens schoot hij de bal diagonaal binnen: 1-0.

Meerdink bedient Twisk
Vijf minuten later stond de 2-0 al op het scorebord na een mooi uitgespeelde aanval van AZ. Mexx Meerdink was er vanaf het begin bij betrokken. Hij had de bal ter hoogte van de middenlijn in bezit, kopte later goed door en gaf uiteindelijk ook de assist op de goal van Nick Twisk. De middenvelder vond het uiterste gaatje om van dichtbij de tweede Alkmaarse treffer binnen te glijden.

De Jong op de lat
AZ liet zich ook in de minuten daarna niet zomaar afstoppen. De Jong was in de eerste helft het dichtst bij de derde goal. Zijn inzet in de 27ste minuut belandde op de lat.

Volley Mexx Meerdink
In de 48ste minuut verlengde Twisk een voorzet van De Jong. Meerdink volleerde de bal in één keer in het dak van het doel: 3-0.

Kansen
AZ had in de tweede helft een aantal aardige kansen om de score uit te breiden. Zo was Myron van Brederode na een hakballetje van Meerdink dichtbij, maar zijn schot belandde net naast. Even later krulde Van Brederode de bal maar net over de rechterbovenhoek.

Kopkans Van Aken
Rechtsback Jurre van Aken kopte naast uit een prachtig uitgespeelde aanval van AZ. De bal ging via Dave Kwakman naar Meerdink, die de bal in één keer door de lucht naar de andere kant van het veld verplaatste. Daar stak Van Brederode linksback Sem Dekkers weg, die de bal op het hoofd van Van Aken bezorgde.

Via links naar 4-0
Een aanval op links leidde de 4-0 in voor AZ. Van Brederode combineerde met Meerdink. Laatstgenoemde bediende De Jong, die van dichtbij de goal maakte. In de laatste minuten was ook de opponent vanaf de penaltystip nog trefzeker, maar de bekerzege kwam voor AZ niet meer in gevaar: 4-1.

Sierksma: ‘Prijs van de hele groep’
“Deze beker is een prijs van de hele groep”, zegt Sierksma. “Alle selectiespelers hebben hun bijdrage geleverd. We hebben dit seizoen een goede teamcultuur met elkaar gecreëerd. Mede daardoor is het dat we nu, tegen het einde van het seizoen, om de prijzen spelen. In deze wedstrijd zie je het ook: we maken twee fantastische teamgoals.”

‘Moeten genieten’
Sierksma: “We hebben dit seizoen best wel een pittige route richting de finale gehad. Zo hebben we in de kwartfinale Feyenoord en in de halve finale PSV uitgeschakeld. Daarom vind ik ook dat we moeten genieten van deze prijs.”

Competitiefinale
Volgende week speelt AZ opnieuw een cruciale wedstrijd. Dan staat de competitiefinale tegen PSV op de rol. De wedstrijd op het AFAS Trainingscomplex – waar naast de landstitel ook een Youth League-ticket op het spel staat – begint dan om 15:00 uur en is vrij te bezoeken voor publiek.

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
AZ Onder 18 - FC Twente/Heracles Academie 4-1 (2-0)

Finale KNVB Beker

Opstelling AZ: Rome-Jayden Owusu-Oduro; Jurre van Aken (78. Daniel Beukers), Wouter Goes, Maxim Dekker (60. Dave Kwakman), Sem Dekkers; Nick Twisk (78. Job Kalisvaart), Fedde de Jong, Lewis Schouten; Jayden Addai (78. Tom Kerssens), Mexx Meerdink, Myron van Brederode. 

Scoreverloop: 17. De Jong 1-0, 22. Twisk 2-0, 48. Meerdink 3-0, 77. De Jong 4-0, 86. Sybrandy 4-1.

Foto's: Ed van de Pol / edvandepol.nl

Wedstrijd

B0950 Jeugdcup Onder 18 finale
AZ -
zaterdag 21 mei 2022, 15:00
Wedstrijd informatie