AZ Onder 19 eenvoudig langs Vitesse

Gepubliceerd op 30 november 13, 21:40
ALKMAAR- Zonder al te diep te moeten gaan heeft AZ Onder 19 vrij eenvoudig afstand kunnen nemen van Vitesse A1. Verdedigers Yemaro Hoogdorp en Joris Kramer zorgden nog voor de rust voor een comfortabele voorsprong. Voormalig AZ-speler Alain Baank bepaalde in blessuretijd vanaf elf meter de 2-1 eindstand.

Veel potten heeft Vitesse A1, getuige hun lage klassering, dit seizoen nog niet kunnen breken in de competitie. Thuisploeg AZ Onder 19, slechts één verliespunt meer tellend dan koploper Ajax A1, had aanvankelijk dan ook weinig te duchten van de Arnhemmers. De Alkmaarse talenten hadden de volledige controle en bepaalden zowat alles wat er gebeurde op het veld.

1-0
Zo gauw AZ Onder 19 het tempo maar iets opschroefde kwam de bezoekende defensie behoorlijk onder druk te staan. Die kwam al vroeg in het duel goed weg toen Meraj Allahdad na een individuele actie op de paal knalde. Bij de volgende aanval diende Vitesse A1 wel te capituleren. Rechtsachter Hoogdorp vond Dabney dos Santos Souza in het strafschopgebied, kreeg keurig de bal terug van de middenvelder waarna hij eenvoudig de 1-0 kon binnenwerken.

Kramer
De wedstrijd kabbelde rustig verder, maar omdat de precisie en het geduld in de eindpass ontbraken, bleven echte kansen uit. Toch zou AZ Onder 19 nog met een dubbele marge de rust bereiken. Na een onvoldoende weggewerkte stilstaande fase werd de bal terug ingebracht waarna doelman Lorenzo Hop volledig mistastte. Voor centrale verdediger Kramer, die plots zomaar een leeg doel voor zich zag, was het wellicht één van de eenvoudigste doelpunten uit zijn loopbaan.

Kansen
In de tweede helft daalde het niveau van AZ Onder 19 te veel in de richting van dat van Vitesse A1, waardoor het een iets meer gelijkwaardige strijd werd. Niettemin waren de beste kansen nog steeds voor de gastheren, waarbij Achille Vaarnold dicht bij de 3-0 was. Pas tien minuten voor tijd meldden de bezoekers zich voor het eerst echt voor het doel van AZ. Nick Olij had een goede redding nodig om Issa Kallon het scoren te beletten.

Rood Hoogdorp
Het was het sein voor Vitesse A1 om toch te proberen wat te halen, al knutselden invallers Thomas Ouwejan als aangever en Nick Doodeman als beoogde afwerker namens de thuisploeg twee uitstekende kansen in elkaar. Diep in de blessuretijd moest AZ Onder 19 zich dan toch gewonnen geven. Kallon raakte via de vingertoppen van Olij de paal, waarna Hoogdorp bij de daaropvolgende hoekschop de bal met de arm voor de lijn keerde en de doelpuntenmaker nog met rood mocht vertrekken. De benutte strafschop van Baank betekende meteen het einde.

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
AZ Onder 19 – Vitesse A1 2-1 (2-0)

Opstelling AZ Onder 19:
Nick Olij, Yemaro Hoogdorp, Joris Kramer, Donny van Iperen, Guus van Weerdenburg, Dabney Dos Santos Souza, Meraj Allahdad (68. Sem Witteveen), Raïes Roshanali (87. Alex Sigurdarson), Yovani van der Stelt (80. Nick Doodeman), Stijn Spierings (60. Thomas Ouwejan), Achille Vaarnold.

Scoreverloop: 10. Hoogdorp 1-0, 42. Kramer 2-0, 90. Baank 2-1 (pen.)