AZ Onder 19 klopt Ajax

Gepubliceerd op 29 september 18, 17:08
ZAANSTAD- AZ Onder 19 heeft zaterdag een overtuigende overwinning op Ajax geboekt. De ploeg van trainer Robert Franssen kwam in eigen huis op achterstand, maar poetste deze met goals van Tijmen Wildeboer, Thijs Oosting en Keyennu Lont weg: 3-1.

De derby had wat tijd nodig om los te komen. Aan beide kanten werd weinig gecreëerd, de eerste serieuze kans werd pas na een ruim kwartier genoteerd. Mees Bakker reageerde echter alert op een schot in de korte hoek van Liam van Gelderen. Vervolgens slaagde AZ er steeds beter in Ajax terug te drukken, maar toch kwamen de Amsterdammers op 0-1. Terrence Douglas kopte uit een corner binnen.

Uiterst alert
De Alkmaarders maakten ondanks de domper geen seconde een aangeslagen indruk. De ploeg ging direct na de aftrap op zoek naar de gelijkmaker en vond deze ook snel. Na een goede actie op links gaf Maxim Gullit een scherpe lage voorzet, die slecht verwerkt werd door Ajax-keeper Issam El Maach. De uiterst alerte Tijmen Wildeboer reageerde perfect door de gelijkmaker binnen te tikken.

Penalty
Nog voor rust waren er kansen op meer via Wildeboer en Guillermo Gauna, na rust kwam AZ alsnog op voorsprong. Nog niet toen Thijs Oosting de bal na een superinworp van Gullit voor de voeten kreeg en vergat het laatste zetje te geven, wel toen de middenvelder mocht aanleggen voor een strafschop. Oosting benutte een penalty die werd gegeven na een overtreding op Keyennu Lont.

Doortastend
Ajax ging wel op zoek naar een gelijkmaker, maar kwam nauwelijks tot kansen. Bakker hoefde in het restant van de wedstrijd alleen nog in actie te komen op schoten van Victor Jensen en Sergino Dest. Aan de overzijde werd meer aanvallende doortastendheid op de mat gelegd, een kwartier voor tijd resulterend in de 3-1. Oosting jaagde goed door, bracht El Maach in de problemen en zag de afvallende bal door Lont binnen geschoven worden.

Franssen: ‘Leverden geweldige arbeid’
“In de eerste tien minuten werden wij te ver teruggedrongen, maar vanaf de 1-1 kwamen we beter in de wedstrijd”, zag Franssen. “Wij leverden een geweldige arbeid, en dat is ook waar zowel de penalty als de 3-1 uit voortkomt. We waren de ploeg die het meest uitstraalde alles voor de overwinning te doen. Op de eerste tien minuten na ben ik ook blij met de intenties in het verdedigen en het omschakelen. In het aanvallen moet het nog wel beter, maar uiteraard overheerst het gevoel dat wij hier een verdiende overwinning boeken.”