AZ Onder 19 klopt Alkmaarsche Boys

Gepubliceerd op 10 januari 16, 11:28
ALKMAAR- AZ Onder 19 heeft zaterdagavond een oefenzege geboekt op Alkmaarsche Boys. Op bezoek bij de Alkmaarders was de formatie van trainer Koen Stam met 1-3 te sterk. Robin Schouten en Daan Boerlage namen de doelpunten voor hun rekening.

De zege die Onder 19 op Alkmaarsche bodem behaalde, was meer dan terecht. Natuurlijk, de tegenstander was een tweedeklasser uit het zondagvoetbal, maar wel eentje met daarin meerdere jongens die eerder voor een profclub speelde.   

Genoeg kansen
AZ creëerde meer dan voldoende kansen. Zo stond Mees Kaandorp tot twee keer aan toe oog in oog met de sluitpost van Alkmaarsche Boys en haalde deze doelman een bal van de doellijn nadat Robin Schouten hem in eerste instantie te slim af leek te zijn met een lob. Ferdi Druijf, die drie maanden met een voetbreuk in de lappenmand had gezeten, was eveneens dichtbij een treffer. Zijn inzet vloog ternauwernood over. Toen Calvin Stengs ploegmaat Guus Til na ruim een half uur voetbal de diepte instuurde, was het wel raak. Til stuitte in eerste instantie nog op de keeper, maar in de rebound was Schouten er als de kippen bij om de score alsnog te openen. 

Zeer intensief
Zo'n twintig minuten na rust was het Daan Boerlage die de 0-2 voor zijn rekening nam. Met een strak, laag schot van afstand schoot hij zuiver raak. ''Ik vond ons spel met name in de eerste helft goed verzorgd en hoewel het tempo na rust iets lager lag, deden wij het ook toen naar behoren'', vertelde trainer Stam na afloop. ''Tot aan het strafschopgebied speelden wij gefocust, maar daarna werd het vaak rommelig. Leek het alsof we het opeens spannend vonden en maakten wij de verkeerde keuzes. Daar zijn we tijdens de trainingen echter zeer intensief mee bezig. Wij moeten in die fase meer rust en vertrouwen hebben. Als dat tegen Alkmaarsche Boys al het geval was, hadden wij met veel grotere cijfers gewonnen.''

Niet in gevaar
Doelpunten vielen er overigens nog wel tijdens dit oefenduel. Een kwartier voor tijd leed Onder 19 knullig balverlies ten hoogte van de middenlijn waardoor de gasten in vrijheid op doelman Joey Roggeveen afliepen en scoorde: 1-2. In gevaar kwam de oefenzege geen moment omdat de gastheren weinig grote kansen creëerden. Het was zelfs Alkmaarsche Boys dat AZ een kleine tien minuten voor tijd aan 1-3 hielp. Een voorzet van Teun Bijleveld werd met een sliding in eigen doel gewerkt. 

Aan de bak
''Het is goed om te zien dat de jongens duidelijk bezig zijn met het behalen van hun persoonlijke leerdoelen. Dat moet ook wel, want volgend weekend beginnen wij aan de kampioenspoule. Daarin starten wij met een wedstrijd tegen FC Utrecht. Een pittige ploeg die we in de competitie al eens versloegen, maar ons wel uit het bekertoernooi wipte. We kunnen aan de bak, al geldt dat eigenlijk voor alle wedstrijden die we in deze competitie zullen spelen'', aldus Stam. 
  
WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN
Alkmaarsche Boys - AZ Onder 19 1-3 (0-1)

Opstelling AZ Onder 19: Abdel Elouazzane (45. Joey Roggeveen); Kaan Karabakal (45. Vincent Regeling), Joerie Church, Justin Bakker, Danny Muhl (45. Melle Springer); Guus Til (45. Daan Boerlage), Mees Hoedemakers (45. Teun Koopmeiners), Calvin Stengs; Robin Schouten, Ferdy Druijf (45. Teun Bijleveld), Mees Kaandorp.