AZ Onder 19 klopt ook Leeds

Gepubliceerd op 07 augustus 18, 14:55
ZAANSTAD- AZ Onder 19 heeft ook de tweede wedstrijd van de voorbereiding omgezet in een overwinning. Nadat zaterdag KRC Genk met 4-1 werd geklopt, was de ploeg van trainer Robert Franssen dinsdag met 2-0 te sterk voor Leeds United.

In de Zaanse hitte maakte AZ Onder 19 het spel, aanvankelijk zonder tot serieuze mogelijkheden te komen. Thijs Oosting dook wel tweemaal op rond de rand van het zestienmetergebied, maar produceerde geen doeltreffende schoten. Maar na een kwartier was het bij de eerste echte kans wel direct raak. Joey Jacobs stuurde Keyennu Lont diep met een fraaie lange bal, de spits bleef koelbloedig en schoot kruislings binnen via de binnenkant van de paal.

Strafschop
Kort na de 1-0 verdubbelde Thijs Oosting de voorsprong. De middenvelder werd gevloerd in het Engelse strafschopgebied, mocht zelf aanleggen voor de toegekende strafschop en stuurde de keeper naar de verkeerde hoek: 2-0. In de eerste helft waren er nog een paar goede kansen op meer, onder meer voor Guillermo Gauna en Iman Griffith. Zij raakten de paal. Ook Leeds kwam er eenmaal gevaarlijk uit, maar de spits schoot voorlangs.

Kansenregen
Het tweede bedrijf toonde een vergelijkbaar spelbeeld, waarbij AZ wel tot aanzienlijk meer kansen kwam. Oosting raakte al snel de paal, Lont miste oog in oog met de keeper, een aangeraakt schot van Griffith ging naast en een schot van Gauna werd nog net overgetikt. Gauna was nog tweemaal dichtbij een treffer, hetzelfde de zeer actieve Quinten Helmer. Ook Emir Biberoglu en Milan Eliasar waagden pogingen.

Franssen: ‘Beter omgegaan met omstandigheden’
“Wij gingen beter om met de weersomstandigheden en waren daardoor in staat de volledige tweede helft Leeds op de eigen helft te houden”, zag Franssen. “We gaven niets meer weg. Wel hadden we na rust verder uit moeten lopen, waar wij in de eerste helft al het verschil hadden gemaakt. Maar het is mooi om te zien dat wij ten opzichte van zaterdag al stappen in de speelwijze hebben gemaakt. Ik ben tevreden met hoe de spelers in deze omstandigheden geleverd hebben. Daar verdienen zij een compliment voor.”

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
AZ Onder 19 - Leeds United Onder 19 2-0 (2-0)

Oefenduel

Opstelling AZ: Mees Bakker (46. Beau Reus); Fons Gemmel (31. Quinten Dekkers), Joey Jacobs (61. Mounir El Guebli), Justin de Haas (61. Sem Dirks), Maxim Gullit (61. Fons Gemmel); Bram Franken (61. Justin Baas), Thijs Oosting (78. Chardell Karg), Justin Baas (46. Emir Biberoglu); Guillermo Gauna (31. Iman Griffith, 61. Quinten Helmer), Keyennu Lont (61. Guillermo Gauna), Quinten Helmer (31. Milan Eliasar).

Scoreverloop: 15. Lont 1-0, 18. Oosting 2-0 (pen.).