AZ Onder 19 kookt: ‘Leerzaam en leuk’

Gepubliceerd op 25 september 18, 13:07
ZAANSTAD- De AZ Jeugd staat dagelijks op het veld, maar in de opleiding van het Alkmaarse talent draait het om meer dan het voetbaltechnische gedeelte. Zo had AZ Onder 19 vorige week op het AFAS Trainingscomplex een kookworkshop. De spelers bereidden hun eigen avondmaaltijd.

De selectie van trainer Robert Franssen werd opgesplitst in twee teams. Die legden zich toe op het voorgerecht en het hoofdgerecht en kregen hulp van Justin van den Berg, de chef-kok op het AFAS Trainingscomplex. Hij bereidt dagelijks de maaltijden van AZ en was nu ter assistentie aanwezig bij de workshop. Ook gaf hij aan dat de spelers altijd welkom zijn om advies te vragen over gerechten.

Hoedt
Terwijl het ene team het voorgerecht (een gezonde couscous-salade) bereidde, kregen de anderen van topsportbegeleider Bart Heuvingh les over de meerwaarde van zelf kunnen koken. Hij gaf hierbij enkele praktijkvoorbeelden, zoals met een filmpje waarin voormalig AZ Jeugd-speler Wesley Hoedt vertelt hoe belangrijk het is als topsporter voor jezelf te kunnen zorgen, waarvan kunnen koken een onderdeel is. De Southampton-verdediger kan het weten. Hij vertrok al op jonge leeftijd naar Lazio Roma.

Topsportprogramma
Heuvingh legt uit dat de workshop onderdeel is van het grotere topsportontwikkelingsprogramma van AZ. “Topsport is meer dan trainen, de gym in duiken en wedstrijden spelen. Er komt veel meer bij kijken, zoals een goede leefstijl en mentale weerbaarheid. We organiseren daarom regelmatig workshops over allerlei topsport-gerelateerde onderwerpen, zodat de spelers ook op vlakken zoals voeding opgeleid worden.”

Teruggrijpen
Eerder leerden de spelers binnen de leerlijn voeding al over basisvoeding, sportvoeding en supplementen. Nu draaide het dus om koken. “We proberen workshops te geven op het moment dat ze info die hierin naar voren komt mogelijk kort daarna nodig hebben. Het is preventieve uitleg. Je kunt wachten met een les over koken tot de spelers op zichzelf wonen, maar het is beter om er iets voor te zitten. Dan kun je later als het zover is en je voor jezelf moet zorgen, teruggrijpen op wat hier gezegd en geleerd is. Onder 19 is dan ook een goede leeftijd voor deze workshop.”

Onafhankelijk
Rik Regeling ziet de toegevoegde waarde van de workshop. “Wij komen op een leeftijd dat we meer voor onszelf moeten gaan zorgen”, vertelt de verdediger tijdens het bereiden van het hoofdgerecht. “Daarop kunnen we ons met deze workshop weer een beetje voorbereiden. Het is goed om te leren eten te maken zonder afhankelijk te zijn van bijvoorbeeld je ouders, en welke producten gezond zijn.”

Plannen
“De workshop draait niet alleen om het koken zelf, maar om alles wat erbij komt kijken”, vervolgt de jongere broer van Jong AZ-verdediger Vincent Regeling. “Je moet zoiets bijvoorbeeld goed plannen en niet pas op de avond zelf ermee beginnen. Je moet natuurlijk ook van tevoren boodschappen doen en als je dat allemaal niet goed plant, dan kom je in tijdnood en ga je misschien weer sneller iets bestellen. Wat vaak ongezonder is.”

Altijd lachen
Met zijn groep bereidt Regeling een hoofdgerecht met onder meer broccoli, kip, aardappelen en gele wortel. “Of het lekker wordt? Ik denk het wel. We krijgen natuurlijk begeleiding van Justin en sommige jongens in ons team – zoals Thijs (Oosting) – wonen al op zichzelf en hebben dus al wat meer ervaring met koken. Het is een leerzame workshop, maar ook gewoon leuk om te doen. Samen met het team, altijd lachen.”

Manier van denken
Heuvingh: “Het belangrijkste aan deze workshop is om de manier van denken van de spelers te beïnvloeden. We willen de speler duidelijk maken dat hij zich moet bekwamen in elk onderdeel van zijn ontwikkeling waarop hij zelf invloed heeft. Daarnaast leren ze specifieke kookvaardigheden aan om zelf een maaltijd te kunnen bereiden, omdat kant-en-klaarmaaltijden en uiteten gaan vaak ongezond zijn.”

Dag in dag uit
Volgens Heuvingh is ook het samenwerken dat komt kijken bij het koken als team erg nuttig. “Het samenwerken en communiceren in een andere omgeving dan zij gewend zijn, is leerzaam. Volgens de kok waren de mannen goed bezig in de keuken en het eten was gezond en lekker. Volgens mij kunnen we dus wel spreken van een geslaagde workshop. Al weten we dat natuurlijk pas zeker als de spelers straks op zichzelf wonen en de zaken die ze geleerd hebben daadwerkelijk dag in dag uit moeten toepassen.”

Tekst en foto's: AZ Media / Sven Bersee