AZ Onder 19 langs koploper Heerenveen

Gepubliceerd op 02 november 13, 16:46
ALKMAAR- De spelers van AZ Onder 19 en hun nieuwe coach Koen Stam zijn hun samenwerking goed begonnen. De AZ-talenten zegevierden op bezoek bij koploper sc Heerenveen A1 met 2-3. Dabney dos Santos Souza (twee) en Donny van Iperen waren trefzeker.

Stam had in zijn eerste wedstrijd als trainer van Onder 19 direct een kleine puzzel op te lossen. De coach miste aanvoerder Derrick Luckassen wegens een schorsing. Stam diende er daarnaast rekening mee te houden dat enkele van zijn talenten maandag hun opwachting maken bij Jong AZ. Zo stonden de Alkmaarders met een jong team aan de start tegen koploper sc Heerenveen. De ploeg liet zien in iedere samenstelling van elke opponent te kunnen winnen.

Klasse
Binnen vijf minuten lieten de AZ-talenten hun klasse zien. Dos Santos Souza ontving een pass van Raies Roshanali en verschalkte de uit zijn doel gekomen Friese doelman op schitterende wijze. Die voorsprong hield geen stand tot de rust. Nick Olij werd tien minuten voor rust gepasseerd. Stijn Spierings en Sem Witteveen misten in de eerste helft goede kansen op een verbetering van de Alkmaarse score.

Slotfase
Direct uit de kleedkamer stelde Dos Santos Souza met zijn tweede goal orde op zake. De middenvelder was attent toen de bal na een corner voor zijn voeten viel. Lang leek deze goal de laatste van de wedstrijd te worden, toch was het in de slotfase nog twee maal prijs. Eerst besliste Van Iperen het duel, na een overtreding op Yovany van der Stelt, vanaf elf meter. In blessuretijd deden de Friesen nog iets terug, maar de overwinning van Onder 19 kwam niet meer in gevaar.

Hoog niveau
Stam was na afloop enthousiast over wat hij in Heerenveen gezien had. "Ik ben apetrots. Dit was A-junioren-voetbal op het hoogste niveau", stelde de coach. "Heerenveen heeft ontzettend veel kwaliteit. Het team heeft bewezen dat wanneer zij goed samenwerken van elke tegenstander kunnen winnen. De norm is vandaag gehaald. Als zij als team op deze manier spelen, is er ook meer ruimte voor individuele ontwikkeling. Het is zaak om de norm en onze kwaliteit naast elkaar te krijgen."

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
sc Heerenveen A1 - AZ Onder 19 2-3 (1-1)

Opstelling AZ Onder 19:
Nick Olij; Levi Opdam (46. Yemaro Hoogdorp), Donny van Iperen, Joris Kramer, Guus van Weerdenburg; Dabney dos Santos Souza, Raies Roshanali (60. Thomas Ouwejan), Stijn Spierings (74. Alexander Sigurdarson); Nick Doodeman (62. Yovany van der Stelt), Sem Witteveen, Achille Vaarnold (57. Meraj Allahdad).

Scoreverloop: 5. Dos Santos Souza 0-1, 34. 1-1, 46. Dos Santos Souza 1-2, 90. Van Iperen 1-3 (pen.), 90+4. 2-3.