AZ Onder 19 overklast Ajax

AZ Onder 19 overklast Ajax

Gepubliceerd op 25 januari 20, 16:35

AMSTERDAM- AZ Onder 19 heeft ook de tweede wedstrijd in de kampioenspoule overtuigend gewonnen. Ajax werd op eigen veld met 1-5 verslagen door de ploeg van trainer Robert Franssen.

AZ begon vorige week met een 3-0 zege op PSV aan de kampioenspoule en reisde dus vol zelfvertrouwen af naar de hoofdstad. Op De Toekomst was dat in de beginfase ook zichtbaar. De Alkmaarders zetten Ajax bij fases goed onder druk en werden het meest gevaarlijk.

Bij de les
Dat de gasten van meet af aan bij de les waren, kwam ook al snel tot uitdrukking op het scorebord. Bram Franken was in de vierde minuut het eindstation van een scherpe uitbraak, nadat Soulaïman Allouch rond de middenlijn de bal veroverde en na een een-twee met Yusuf Barasi de aanvoerder vond.

Rake rebound
Er kwamen kansen op meer voor AZ, terwijl aan de overzijde Franken belangrijk was door een Amsterdamse aanval dicht te lopen. Ajax dacht daarna gelijk te maken, maar de 1-1 werd afgevlagd voor buitenspel. Vlak voor rust sloeg AZ vervolgens weer toe. Iman Griffith veroverde de bal, schoot op de keeper en zag Barasi in de rebound profiteren.

Dubbele wissel
Ajax kwam na rust sterk uit de kleedkamer en maakte al snel de aansluitingstreffer. Youri Regeer scoorde en AZ bleef ook in de minuten daarna onder grote druk staan. Dat veranderde nadat Viktor Christiansson en Tijmen Wildeboer bij AZ in de ploeg kwamen. Na de dubbele wissel kregen de bezoekers weer grip op de wedstrijd.

AZ loopt weg
Met de herstelde balans liep AZ in het laatste kwart weg bij de ploeg van John Heitinga. Griffith schoot na een bal op de paal van Allouch alsnog raak (1-3). Franken bediende hierna de net als Barasi pas zestienjarige Fedde de Jong bij de fraaie 1-4 en maakte zelf uit een steekpass van Griffith de vijfde AZ-goal. In blessuretijd keerde Mees Bakker nog een penalty.

Franssen: ‘Zelf afgedwongen’
“Een ontzettend goede overwinning”, stak Franssen de loftrompet over zijn jonge ploeg. “Enkele cruciale momenten in de wedstrijd vielen onze kant op en dat hebben we zelf afgedwongen. Ik vind vooral dat wij ons na die moeilijke fase na rust heel knap weer terug hebben geknokt. Zo hebben we de wedstrijd naar ons toe getrokken. Een puike teamprestatie.”


WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
Ajax Onder 19 - AZ Onder 19 1-5 (0-2)

Opstelling AZ: Mees Bakker; Fons Gemmel, Jorn Berkhout, Tijs Velthuis, Quinten Dekkers; Bram Franken, Fedde de Jong (81. Emir Biberoglu), Zico Buurmeester (58. Viktor Christiansson); Iman Griffith, Yusuf Barasi (58. Tijmen Wildeboer), Soulaïman Allouch.

Scoreverloop: 4. Franken 0-1, 41. Barasi 0-2, 50. Regeer 1-2, 67. Griffith 1-3, 78. De Jong 1-4, 86. Franken 1-5.

Foto's: Lisa Noya

Wedstrijd

1
Kampioenspoule Onder 19
AFC Ajax - AZ
zaterdag 25 jan 2020, 14:30
Wedstrijd informatie
5