AZ onderuit bij Sociedad

AZ onderuit bij Sociedad

Gepubliceerd op 05 november 20, 20:47

SAN SEBASTIÁN- AZ is donderdag tegen de eerste nederlaag in de Europa League aangelopen. In Stadio Reale won Real Sociedad met 1-0. Lichtpunt aan Alkmaarse zijde was het debuut van jeugdexponent Tijs Velthuis (18), die twintig minuten voor tijd als invaller binnen de lijnen kwam.

Bij AZ keerde Myron Boadu terug in de basis en stond Teun Koopmeiners bij afwezigheid van Bruno Martins Indi centraal achterin. Daardoor kwam op een middenveld een plek vrij, die werd ingevuld door Albert Gudmundsson. In recente duels stond de IJslander nog enkele keren in de spits.

Dominant
Arne Slot stuurde dus een op papier aanvallend elftal het veld in, maar zag hoe de koploper van Spanje zeer dominant was en kans op kans stapelde. Zo kopte Nacho Monreal al vroeg in de handen van Marco Bizot, die ook een schot van David Silva recht op zich af zag komen.

Baskische storm
De Oranje-international verrichtte hierna een cruciale save, door oog in oog met Portu met een been te redden. Dit was wel startschot voor een ware Baskische storm, waarin eerst Silva en Robin Le Normand grote kopkansen misten. De ploeg van Imanol Alguacil viel volle kracht aan.

Wijndal
Na een overleefde scrimmage, een door Portu voorlangs gegleden voorzet en een volgende dikke mogelijkheid voor Monreal, kroop AZ uit de schulp. Een aantal keer werd het strafschopgebied van Sociedad binnengedrongen, waarbij Owen Wijndal de eerste Alkmaarse doelpoging liet noteren.

Muur
AZ wist de opleving na rust geen vervolg te geven, want Sociedad liet van meet af aan weer zien waarom het bovenaan staat in La Liga. Direct kreeg Portu een grote kans, maar onderscheidde Bizot zich andermaal. De Muur zag daarna Modibo Sagnan naast koppen en Mikel Oyarzabal over prikken.

Verse krachten
De bezoekers bleven op de been, maar binnen het uur was het alsnog raak. Na een mislukt schot van Oyarzabal rondde Portu af bij de tweede paal. Met drie verse krachten (Håkon Evjen, Ferdy Druijf en Zakaria Aboukhlal) en later nog twee (Timo Letschert en debutant Velthuis) ging AZ in de achtervolging.

Slotoffensief
In het laatste kwartier werd AZ nog enkele keren dreigend. Zo probeerde Druijf het van ver en verwerkte keeper Miguel Ángel Moyá een harde voorzet van Aboukhlal met moeite. Aboukhlal kreeg uit de corner die volgde de grootste AZ-kans. De gasten bleven aandringen, maar slaagden er niet in een punt uit het vuur te slepen.

Europa League
Real Sociedad komt door de zege in punten op gelijke hoogte met AZ en Napoli, dat in deze speelronde met 1-2 won bij HNK Rijeka. Alle drie de teams hebben zes punten uit drie wedstrijden, AZ gaat op doelsaldo aan kop. Over drie weken wacht een herkansing tegen Sociedad in het AFAS Stadion.

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
Real Sociedad - AZ 1-0 (0-0)

Groepsfase UEFA Europa League

Opstelling Real Sociedad: Miguel Ángel Moyá; Aritz Elustondo, Robin Le Normand, Modibo Sagnan, Nacho Monreal; Mikel Merino (76. Martín Zubimendi), David Silva, Ander Guevara; Portu (76. Adnan Januzaj), Alexander Isak (62. Willian José), Mikel Oyarzabal (89. Ander Barrenetxea).
Opstelling AZ: Marco Bizot; Jonas Svensson, Pantelis Hatzidiakos (71. Tijs Velthuis), Teun Koopmeiners, Owen Wijndal; Fredrik Midtsjø, Albert Gudmundsson (62. Håkon Evjen), Dani de Wit; Calvin Stengs (71. Timo Letschert), Myron Boadu (62. Ferdy Druijf), Jesper Karlsson (62. Zakaria Aboukhlal).

Scoreverloop: 58. Portu 1-0.
Gele kaarten: Silva (Real Sociedad), Gudmundsson, Druijf, Svensson (AZ).
Rode kaarten: -
Scheidsrechter: John Beaton.

Foto's: Ed van de Pol / edvandepol.nl

Wedstrijd

1
Europa League
Real Sociedad - AZ
donderdag 5 nov 2020, 18:55
Wedstrijd informatie
0