AZ onderuit in Arnhem

Gepubliceerd op 29 januari 17, 16:22
ARNHEM- AZ heeft zondag de uitwedstrijd tegen Vitesse verloren: 2-1. Na een 2-0 achterstand door goals van Lewis Baker en Nathan was het eigen doelpunt van Guram Kashia niet voldoende voor de ploeg van John van den Brom.

AZ startte in Arnhem in dezelfde formatie als drie dagen eerder het KNVB Bekerduel met sc Heerenveen (1-0 winst). Dat betekende basisplaatsen voor Rens van Eijden en Dabney dos Santos en de bank voor Robert Mühren en Muamer Tankovic.

Prijs
Na een aftastende openingsfase was AZ dichtbij de openingstreffer. Aanvoerder Ben Rienstra raakte op aangegeven van Alireza Jahanbakhsh de lat. Niet veel later was het aan de andere kant wel prijs voor de thuisclub. Lewis Baker passeerde met een schot in de verre hoek Sergio Rochet: 1-0.

Druk
Het verdere verloop van de eerste helft kwam AZ moeilijk onder de druk van Vitesse vandaan. Slechts een verre kopbal van Weghorst in de handen van Eloy Room kon AZ overleggen, hoewel ook Vitesse Rochet niet op de proef stelde.

Gerommel
Met Iliass Bel Hassani en Fred Friday voor Mats Seuntjens en Wout Weghorst begon AZ aan de tweede helft. Vitesse maakte echter al snel een einde aan de Alkmaarse verwachtingen, toen Nathan na gerommel achterin de 2-0 binnenschoot.

Spanning
Met ruim een half uur op de klok bracht AZ de spanning terug in de wedstrijd. Daarvoor had het de hulp van Guram Kashia nodig, die na een inzet van Levi Garcia – de derde invaller - de bal achter zijn eigen doelman werkte: 2-1.

Rienstra
AZ ging vol voor de gelijkmaker. Garcia schoot na een goede actie in het zijnet, datzelfde overkwam Jahanbakhsh. De grootste mogelijkheid was opnieuw voor Rienstra, die een teenlengte tekort kwam om een assist van Bel Hassani binnen te tikken.

PSV
Het lukte AZ niet meer om Room te verschalken, waardoor de terugreis met nul punten moest worden aangevangen. Door hun vijfde gele kaart van het seizoen moet AZ in het komende duel tegen PSV de geschorste Weghorst en Ridgeciano Haps missen.

Van den Brom: ‘Dat is zuur’
“Ik heb niet zoveel aan te merken op de manier waarop we vandaag gespeeld hebben”, zei Van den Brom op de persconferentie. “We wisten dat Vitesse de zware wedstrijd tegen Feyenoord in de benen had. We hebben geprobeerd daarvan te profiteren na de twee blunders waardoor we met 2-0 achter kwamen. De jongens zijn doorgegaan, zijn blijven geloven. Dat werd beloond met één goal, maar dat was te weinig. Dat is zuur, bovendien gaan we ook nog met twee blessures (Dos Santos en Seuntjens, red.) en twee schorsingen (Haps en Weghorst, red.) huiswaarts. We worden de komende weken op de proef gesteld.”

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
Vitesse - AZ 2-1 (1-0)
Eredivisie

Opstelling Vitesse: Eloy Room; Kelvin Leerdam, Guram Kashia, Maikel van der Werff, Arnold Kruiswijk; Marvelous Nakamba, Nathan (78. Matt Miazga), Lewis Baker; Milot Rashica (71. Yuning Zhang), Ricky van Wolfswinkel, Adnane Tighadouini.
Opstelling AZ: Sergio Rochet; Mattias Johansson, Rens van Eijden, Stijn Wuytens, Ridgeciano Haps; Mats Seuntjens (46. Iliass Bel Hassani), Derrick Luckassen, Ben Rienstra; Alireza Jahanbakhsh, Wout Weghorst (46. Fred Friday), Dabney dos Santos (54. Levi Garcia).

Scoreverloop: 10. Baker 1-0, 51. Nathan 2-0, 64. Kashia (e.d.) 2-1.
Gele kaarten: Leerdam, Baker, Zhang (Vitesse), Van Eijden, Weghorst, Haps (AZ).
Rode kaarten: -
Scheidsrechter: Jochem Kamphuis
Toeschouwers: 14.183

Foto's: Ed van de Pol / www.edvandepol.nl