AZ onderuit in Utrecht

Gepubliceerd op 20 oktober 18, 22:39
UTRECHT- AZ heeft zaterdagavond het uitduel met FC Utrecht verloren. In de Galgenwaard werd het 2-1, door een late eigen goal van Ricardo van Rhijn. Door deze nederlaag blijft AZ hangen in de subtop van de Eredivisie.

Van Rhijn en Pantelis Hatzidiakos vormden het centrale duo van de Alkmaarse defensie. Teun Koopmeiners keerde daardoor terug op het middenveld. Oussama Idrissi en Albert Gudmundsson bespeelden de flanken en Bjørn Johnsen stond opnieuw in de punt van de aanval.

Bliksemstart
AZ begon de wedstrijd voortvarend en opende in de tweede minuut de score. Johnsen stond aan het eind van de eerste aanval van de ploeg van Van den Brom. De Noorse spits tikte een lage voorzet van Thomas Ouwejan in het Utrechtse doel: 0-1. Na een klein kwartier kreeg Simon Gustafson een grote kans op de gelijkmaker, maar Marco Bizot hield met zijn linkervoet de voorsprong intact.

Gelijkmaker
Na een half uur schoot Koopmeiners enkele meters buiten het strafschopgebied op het doel, maar David Jensen keerde die poging. Zeven minuten later zette Gyrano Kerk op de achterlijn Van Rhijn opzij. De lage voorzet die hierop volgde kon gemakkelijk binnen worden getikt door de ongedekte Urby Emanuelson: 1-1. Direct na de gelijkmaker kreeg FC Utrecht via Joris van Overeem een grote kans, maar Bizot stond een voorsprong voor de ploeg van Dick Advocaat in de weg.

Flipperkast
De tweede helft kende een kansrijke openingsfase. Gustafson kwam in de 47e minuut in schietpositie namens FC Utrecht, maar opnieuw was Bizot zijn sta-in-de-weg. Kort daarna krulde Idrissi de bal net naast het Utrechtse doel. In de 52e minuut drong AZ opnieuw aan en schoten meerdere keren op doel, maar telkens haalden de Utrechtse verdedigers de bal van de lijn.

Verlies
De tweede helft werd getypeerd door fouten over en weer. Willem Janssen kreeg vlak na rust een grote kans namens FC Utrecht. Zijn vrije kopkans ging echter over het doel van Bizot. Tien minuten voor tijd kwam Gudmundsson het vijandige zestienmetergebied binnen, maar Timo Letschert voorkwam met een sliding een doelpunt van de IJslander. Vlak voor tijd gaf AZ het punt uit handen. Een eigen doelpunt van Van Rhijn deed de ploeg van Van den Brom in de 88e minuut de das om: 2-1.

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
FC Utrecht - AZ 2-1 (1-1)
Eredivisie

Opstelling FC Utrecht: David Jensen; Sean Klaiber, Timo Letschert, Willem Jansen, Leon Guwara (83. Mark van der Maarel); Joris van Overeem, Simon Gustafson, Nicolas Gavory; Oussama Tannane (72. Sander van der Streek), Gyrano Kerk, Urby Emanuelson (83. Lukas Görtler).
Opstelling AZ: Marco Bizot; Jonas Svensson, Ricardo van Rhijn, Pantelis Hatzidiakos, Thomas Ouwejan; Fredrik Midtsjø, Guus Til, Teun Koopmeiners; Albert Gudmundsson (81. Mats Seuntjens), Bjørn Johnsen, Oussama Idrissi.

Scoreverloop: 2. Johnsen 0-1, 35. Emanuelson 1-1, 88. Van Rhijn 2-1 (e.d).
Gele kaarten: Midtsjø, Ouwejan (AZ), Emanuelson (FC Utrecht)
Rode kaarten: -
Scheidsrechter: Kevin Blom
Toeschouwers: 18.294

Foto's: Ed van de Pol / www.edvandepol.nl