AZ onderuit tegen tiental Hoffenheim

Gepubliceerd op 31 juli 14, 16:51
WEGGIS- AZ heeft donderdag in Zwitserland het oefenduel met het Duitse TSG 1899 Hoffenheim met 3-0 verloren. De Bundesliga-club speelde ruim een uur met tien man, na een rode kaart voor Roberto Firmino. Voor AZ betekende het de eerste nederlaag onder Marco van Basten.

AZ begon de wedstrijd tegen Hoffenheim met één wijziging in de basisopstelling in vergelijking met het duel van afgelopen zaterdag tegen VVV-Venlo. Eli Babalj nam in de spits de plek in van Muamer Tankovic, die met een lichte kwetsuur aan zijn enkel kampte. Viktor Elm bleef met liesklachten aan de kant, ook Steven Berghuis en Guus Hupperts konden slechts één helft spelen.

Gewaagd
In prima weersomstandigheden waren beide ploegen in de beginfase van de wedstrijd aan elkaar gewaagd. Het spel speelde zich voornamelijk af op het middenveld. De eerste grote kans van de wedstrijd was voor Hoffenheim, afgelopen jaar geëindigd als negende in de 1. Bundesliga. Kevin Volland gaf hoog voor en de volley van Sebastian Rudy werd door Esteban uit het doel geranseld.

Grimmig
Halverwege het eerste bedrijf kreeg het duel een grimmig tintje. Jeffrey Gouweleeuw kreeg geel voor een te hoog geheven been tegen Sven Schipplock. Enkele minuten later was de wedstrijd klaar voor Roberto Firmino, die Nemanja Gudelj natrapte. Hoewel beide teams met elf-tegen-elf wilden doorvoetballen, ging de Zwitserse arbiter niet akkoord met slechts een wissel van Firmino.

Overtal
Het overtal van AZ moest het spel maken, maar kwam niet tot grote mogelijkheden. Na een half uur schoot Volland hard en laag langs het doel van AZ. In de eindminuten van de eerste helft kreeg Schipplock nog twee mogelijkheden om voor Hoffenheim de score te openen. AZ had de beste kans daarop kort na rust, toen Willie Overtoom na een een-tweetje met Markus Henriksen keeper Oliver Baumann op zijn pad vond.

Vrije trap
Niet veel later opende Hoffenheim alsnog de score. Een van richting veranderde vrije trap van Rudy vloog in de verre hoek achter Esteban: 1-0. Met elf tegen tien was AZ genoodzaakt het spel te maken, maar bij een counter incasseerde de ploeg van Marco van Basten de 2-0 van Anthony Modeste. In de slotfase van de wedstrijd krulde Sejad Salihovic nog de 3-0 achter Esteban.

Van Basten: ‘Werd er niet makkelijker op’
“Over de uitslag moeten we niet te dramatisch doen”, gaf Marco van Basten na afloop aan. “Hoffenheim is een goed Bundeliga-ploeg, die in een hoog tempo speelt. Vanwege die rode kaart waren wij genoodzaakt om het spel te maken. Dat hebben we nog best redelijk gedaan. Het heeft er ook nog mee te maken dat we voorin een aantal jongens misten, maar daardoor werd het er niet makkelijker op.”

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
TSG 1899 Hoffenheim - AZ 3-0 (0-0)

Oefenduel

Opstelling TSG 1899 Hoffenheim: Oliver Baumann; Andreas Beck, Niklas Süle, Ermin Bicakcic, Jin-Su Kim; Pirmin Schwegler, Tobias Strobl, Roberto Firmino, Sebastian Rudy; Kevin Volland, Sven Schipplock.
Invallers: (46. Adam Szalai), (46. David Abraham), (60. Jiloan Hamad), (60. Anthony Modeste), (60. Sejad Salihovic), (60. Kai Herdling), (60. Jeremy Toljan), (60. Jesse Weipert), (80. Jannik Vestergaard).
Opstelling AZ : Esteban; Mattias Johansson (72. Ridgeciano Haps), Jeffrey Gouweleeuw, Jan Wuytens, Simon Poulsen; Nemanja Gudelj, Markus Henriksen, Celso Ortiz; Steven Berghuis (46. Mikhail Rosheuvel), Eli Babalj (72. Thom Haye), Guus Hupperts (46. Willie Overtoom).

Scoreverloop: 57. Rudy 1-0, 71. Modeste 2-0, 88. Salihovic 3-0.  
Gele kaart: Gouweleeuw, Johansson (AZ).
Rode kaart: Firmino (TSG 1899 Hoffenheim, 25e minuut)

Foto's: Ed van de Pol / www.edvandepol.nl

Foto's: Ed van de Pol / www.edvandepol.nl