AZ na penalty's door in Youth League

AZ na penalty's door in Youth League

Gepubliceerd op 23 november 21, 18:06

ZAANSTAD- AZ heeft dinsdag ten koste van Frans landskampioen Angers SCO de volgende ronde van de UEFA Youth League bereikt. Na de eerdere 0-1 eindigde de return op het AFAS Trainingscomplex in dezelfde cijfers. De strafschoppen werden vervolgens het beste genomen door de Alkmaarse talenten.

De openingsfase was duidelijk voor AZ, dat de Fransen direct vastzette en kansen creëerde. Nick Koster zag een schot geblokt worden toen doelman Theo Borne uit positie was en schoot even later in de korte hoek net naast uit een voorzet Misha Engel.

Angers komt los
Lewis Schouten en Nick Twisk schoten in het eerste halfuur allebei van buiten het strafschopgebied in de handen van Borne. Ondertussen kroop Angers meer uit de schulp. Een knal van Loïs Martins ging niet gek ver over en een streep van Alpha Camara was een prooi voor Sem Westerveld.

Voorbode
De mogelijkheden voor Angers bleek een voorbode voor de openingstreffer. Martins liep tegen een harde voorzet van Camara aan: 0-1. Bijna zette AZ de achterstand al direct recht toen Fedde de Jong de zestienmeter binnendrong. Borne redde met de vuisten, Koster kon er in de rebound net niet bij.

Pijlsnel
Myron van Brederode leek de 1-1 een paar minuten later te maken uit een pijlsnelle AZ-counter. Ernest Poku werd diep gestuurd, behield het overzicht en legde breed op zijn collega-aanvaller, maar Borne redde met een uitstekende reflex. Jorn Berkhout kopte uit de corner die volgde naast.

Zoektocht
Na rust vervolgde AZ de zoektocht naar de gelijkmaker en stichtte ook nu volop gevaar. Een voorzet van Engel kwam in de zij van aanvoerder Fedde de Jong, die daardoor niet kon afronden. En invaller Mexx Meerdink ging een kopduel overtuigend aan, maar moest genoegen nemen met een corner.

Strafschop
Angers was uiterst effectief op de counter, want bij de eerste de beste uitbraak ging de bal op de stip. Jorn Berkhout beging een overtreding op Martins en Noah Ndeke legde aan vanaf elf meter. Westerveld pakte echter de penalty, waarna Wouter Goes een Franse rebound voorkwam.

Uit de draai
Na de gestopte strafschop had AZ even nodig om weer gevaarlijk te worden. Uiteindelijk lukte dat weer. Zo kapte Fedde de Jong een verdediger en zag hij zijn doelpoging gekraakt worden. Meerdink schoot verrassend uit de draai, maar rakelings naast.

Scrimmage
Een kwartier voor tijd was de thuisploeg dichtbij in een scrimmage-situatie. Meerdink vond Poku, die de bal bij De Jong frommelde. Camara voorkwam echter dat de captain kon scoren. Aan de overzijde moest ook Westerveld zich weer onderscheiden, nu door een uithaal van Waniss Taïbi te keren.

Om te snijden
In de slotfase bleef de spanning om te snijden, met kansen aan weerszijden. Mexx Meerdink was twee keer dreigend, terwijl Kevin Boma een kopbal gekeerd zag worden door een katachtige reflex van Westerveld. Schouten schoot van ver op het dak van het doel.

Penaltyserie
Een doelpunt viel niet meer, waardoor direct werd overgegaan tot het nemen van strafschoppen. Daarin was Westerveld de enige keeper die er een stopte, hij hield Taïbi van scoren af. Omdat Goes, Dekker, De Jong, Meerdink en Van Brederode ijzig koel bleven vanaf elf meter, won AZ de serie met 5-4.

Loting
AZ gaat op dinsdag 14 december in het Zwitserse Nyon de koker voor de play-off-loting. Daarin worden de Alkmaarders gekoppeld aan een nummer twee uit de Champions League-route van de Youth League.


WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
AZ - Angers SCO 0-1 (0-1) *5-4 na strafschoppen
UEFA Youth League

Opstelling AZ: Sem Westerveld; Jorn Berkhout, Wouter Goes, Maxim Dekker, Misha Engel (82. Sem Dekkers); Nick Twisk (86. Dave Kwakman), Fedde de Jong, Lewis Schouten; Ernest Poku, Nick Koster (46. Mexx Meerdink), Myron van Brederode.
Opstelling Angers SCO: Theo Borne; Alpha Camara, Kevin Boma, Loic Breton, Thomas Prunieras; Waniss Taïbi, Walim Lgharbi, Sacha Mbaka; Loïs Martins, Selyane Raïb (46. Valentin Ndedi), Noah Ndeke. 

Scoreverloop: 32. Martins 0-1.
Gele kaarten: Berkhout (AZ).
Rode kaarten: -
Scheidsrechter: Robertas Valikonis (LTH).

Foto's: Ed van de Pol / edvandepol.nl