AZ opent seizoen met knappe uitzege

Gepubliceerd op 09 augustus 14, 22:33
ALMELO- AZ heeft zaterdag in het Polman Stadion de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen met 0-3 van Heracles Almelo gewonnen. Voor de Alkmaarders waren Steven Berghuis en debutanten Guus Hupperts en Muamer Tankovic trefzeker. De goal van Hupperts was van grote schoonheid.

Op het kunstgras van Almelo had Marco van Basten basisplaatsen ingeruimd voor nieuwelingen Tankovic en Hupperts. Berghuis completeerde het aanvallende trio. Markus Henriksen kreeg ook een basisplaats, op het middenveld ‘met de punt naar voren’.

Tannane
AZ had het in de openingsfase moeilijk met het felle Heracles. De Alkmaarders konden moeilijk opbouwen, vooral vanwege het goede doorjagen van de Almelose aanval. Na twee minuten deelde Oussama Tannane de eerste speldenprik uit.

Zonder zelf echt goed te voetballen kreeg AZ de beste schietkansen. Doelman Dennis Telgenkamp was echter attent op inzetten van Berghuis en Tankovic, terwijl Hupperts te druistig naast het doel schoot. Aan de andere kant redde Esteban knap op een gevaarlijke inzet van Thomas Bruns.

Uitblinker Berghuis
Direct na de rust veerde het publiek in het Polman Stadion twee keer op. Eerst zette uitblinker Berghuis de doorgelopen Henriksen vrij voor de keeper, maar de Noor wachtte te lang met het overhalen van de trekker. Ilias Bel Hasani was nog dichter bij een doelpunt. De kleine dribbelaar schoot vanuit een moeilijke hoek op de paal.

Berghuis: 0-1
Binnen het uur was AZ voor het eerst dit seizoen trefzeker. Tankovic maakte het Ramon Zomer lastig, die de bal pardoes voor de voeten van Berghuis kopte. De stilist schoot de bal vanaf ‘randje zestien’ prima in de hoek: 0-1.

Beauty Hupperts
Even later verdubbelde Hupperts de score met een beauty. De Limburger - spelend als linkerspits - kreeg de bal van Tankovic en liet Telgenkamp kansloos met een bekeken afstandsschot in de verre bovenhoek. Voor het massaal meegereisde Alkmaarse publiek was het doelpunt het sein om de rappe aanvaller vocaal in de armen te sluiten.

Tankovic: 0-3
In de 76e minuut kreeg ook Tankovic een doelpunt achter zijn naam bij zijn debuutwedstrijd voor AZ. De goaltjesdief was van dichtbij zeer attent nadat Telgenkamp een schot van Berghuis niet goed verwerkte. In de slotfase redde Telgenkamp wel knap op een inzet van invaller Mikhail Rsoheuvel, die daarmee vergat zijn oud-ploeggenoten nog meer pijn te doen.

De 0-3 van deze speelronde betekent de grootste Eredivisie-uitzege van AZ ooit in Almelo. Het oude record op bezoek bij Heracles stond op 0-2. Door de knappe winst staat AZ in ieder geval tot zondagmiddag bovenaan de Eredivisie.

Van Basten: 'Prima start'
“Met 0-3 bij Heracles Almelo winnen is een prima start”, reageerde Van Basten na afloop. “In het begin hadden we het moeilijk met hun spel. Heracles speelde heel dynamisch, met veel beweging in de ploeg. Die openingsfase overleefden we. Op zich was het goed dat we weinig kansen hebben weggegeven. Naar mate de wedstrijd vorderde kregen we meer grip. In de tweede helft maakten we een doelpunt, waarna we het goed uitspeelden naar 0-2 en 0-3.”

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
Heracles Almelo - AZ 0-3 (0-0)

Opstelling Heracles Almelo: Dennis Telgenkamp; Mike te Wierik, Bart Schenkeveld, Ramon Zomer, Fahd Aktaou; Bas Sibum (73. Simon Cziommer), Thomas Bruns, Mark-Jan Fledderus (70. Edwin Gyasi); Ilias Bel Hassani, Oussama Tannane (69. Wout Weghorst), Bryan Linssen.
Opstelling AZ: Esteban; Mattias Johansson, Jeffrey Gouweleeuw, Jan Wuytens, Simon Poulsen; Nemanja Gudelj, Markus Henriksen, Celso Ortiz; Steven Berghuis, Muamer Tankovic (78. Mikhail Rosheuvel), Guus Hupperts (85. Ridgeciano Haps).

Scoreverloop: 56. Berghuis 0-1, 63. Hupperts 0-2, 76. Tankovic 0-3.
Gele kaart: Fledderus (Heracles Almelo).
Rode kaarten: -
Scheidsrechter: Dennis Higler
Toeschouwers: 8.315

Foto's: Ed van de Pol / www.edvandepol.nl