AZ overklast Mariupol in Den Haag

Gepubliceerd op 15 augustus 19, 22:19

DEN HAAG- AZ heeft donderdag op overtuigende wijze een plek in de play-offs van de Europa League afgedwongen. In het Cars Jeans Stadion werd FC Mariupol met 4-0 aan de kant gezet en een achttien jaar oud record geëvenaard.

AZ was al vroeg dreigend via Oussama Idrissi en Myron Boadu. Na een een-twee werd een schot van eerstgenoemde geblokt. Even later kon Mariupol- een indraaiende vrije trap van Calvin Stengs weg gestompt door Rustam Khudzhamov en werd een afstandsschot van Fredrik Midtsjø gekraakt.

Verdiende voorsprong
In de twintigste minuut kwam de verdiende voorsprong alsnog op het scorebord. Calvin Stengs werd gevonden met een subtiel steekpassje van Jonas Svensson en schoot met links in de verre hoek raak. Boadu was even later met het hoofd dicht bij 2-0, maar stond buitenspel.

Ouwejan
Mariupol werd in korte fases dreigend, maar doelpogingen bleven uit en Marco Bizot kwam dus geen moment serieus in de problemen. Dat kon van zijn Oekraïense collega niet gezegd worden. Op slag van rust zag hij Thomas Ouwejan er – na terug leggen van Stengs – via de binnenkant van de paal 2-0 van maken.

Startschot
De bezoekers kwamen fel uit de rust en zetten druk naar voren. Het resulteerde in een listig schot van Vyacheslav Churko, waarop Bizot met moeite kon redden. De eerste doelpoging van Mariupol bleek ook het startschot van een nieuwe AZ-aanvalsgolf, met kansen voor Ouwejan (rakelings naast) en Teun Koopmeiners (in handen Khudzhamov).

Haags feestje
Na ruim een uur was het Stijn Wuytens die het duel gevoelsmatig in het slot gooide. De verdediger kopte binnen uit een corner van Stengs, die dus bij drie goals betrokken was. In de slotminuut werd het Haagse feestje van AZ nog mooier toen Sergiy Yavorskyy uit een voorzet van Owen Wijndal

Record
De formatie van trainer Oleksandr Babych slaagde er niet in Bizot te passeren. Dat betekende voor AZ de zesde clean sheet op rij, een evenaring van een achttien jaar oud record. Vitesse presteerde dat begin deze eeuw al; zondag krijgt AZ tegen FC Groningen de kans het record alleen in handen te krijgen.

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
AZ – FC Mariupol 4-0 (2-0)

Derde kwalificatieronde Europa League

Opstelling AZ: Marco Bizot; Jonas Svensson, Ron Vlaar (80. Pantelis Hatzidiakos), Stijn Wuytens (75. Jordy Clasie), Owen Wijndal; Fredrik Midtsjø, Teun Koopmeiners, Thomas Ouwejan; Calvin Stengs, Myron Boadu (69. Ferdy Druijf), Oussama Idrissi.
Opstelling FC Mariupol: Rustam Khudzhamov; Pavlo Polehenko, Sergiy Chobotenko, Sergiy Yavorskyy, Oleksii Bykov (46. Viktor Korniienko); Vyacheslav Tankovskiy, Valeriy Fedorchuk; Vyacheslav Churko (69. Dmytro Topalov), Dmytro Myshnov (83. Olexiy Kashchuk), Ihor Kyryukhantsev; Vladyslav Vakula.

Scoreverloop: 20. Stengs 1-0, 44. Ouwejan 2-0, 62. Wuytens 3-0, 90. Yavorskyy 4-0 (e.d.).
Gele kaarten: Idrissi, Svensson, Midtsjø (AZ), Myshnov (FC Mariupol).
Rode kaarten: -
Scheidsrechter: Bartosz Frankowski.
Toeschouwers: 8.018.

Foto's: Ed van de Pol / www.edvandepol.nl

Wedstrijd

4
Europa League
AZ - FC Mariupol
donderdag 15 aug 2019, 20:30
Wedstrijd informatie
0