AZ overtuigt tegen Frankfurt en bereikt achtste finales

AZ overtuigt tegen Frankfurt en bereikt achtste finales

Gepubliceerd op 08 februari 23, 19:51

ZAANSTAD- AZ heeft woensdag op overtuigende wijze afgerekend met Eintracht Frankfurt. De ploeg van Jan Sierksma was in de play-offs van de UEFA Youth League met liefst 5-0 te sterk voor Die Adler. Mexx Meerdink (3x), Ernest Poku en Jayden Addai verzorgden de Alkmaarse goals. 

De Alkmaarders kenden een bliksemstart, want in de derde minuut was het al raak. Na een listige inzet van Addai moest doelman Matteo Bignetti een rebound toestaan. De bal kwam bij Meerdink en voor de spits was het een koud kunstje om te scoren: 1-0.

Op de schoen
AZ was de bovenliggende partij en kreeg al snel kansen op meer. Zo ging een schot van Kees Smit rakelings naast en was Poku gevaarlijk bij een voorzet van Addai. In de zeventiende minuut had Smit de 2-0 op zijn schoen. Addai dwong Bignetti opnieuw tot een redding en ditmaal kwam de rebound bij Smit. De middenvelder schoot echter hoog over.

Tweede keer
In de 31e minuut was het wel raak. Linksachter Daniël Beukers werd op de flank vrijgespeeld en had een goede voorzet in huis. De bal kwam bij Meerdink die voor de tweede keer de doelman passeerde: 2-0. 

Weergaloze redding
Vlak voor rust werden aan weerszijden nog kansen genoteerd. Namens AZ waren Meerdink en Smit weer dicht bij een goal. Ook de Duitsers werden gevaarlijk. Divaio Bobson kreeg een vrije schietkans, maar AZ-goalie Rome-Jayden Owusu-Oduro had een weergaloze redding in huis. 

Aandringen
Na de thee drongen de Duitsers wat meer aan. Dat resulteerde in de 49e minuut in een grote kans. Jan Schröder kon van randje zestien uithalen en trof de paal. Ook was Mehdi Loune gevaarlijk met een afstandsschot, maar Owusu-Oduro bracht redding. 

Noodrem
Na ruim tien minuten ging de storm uit Frankfurt weer wat liggen en zocht AZ andermaal de aanval op. Zo deelde Meerdink een speldenprikje uit met een schot van aardige afstand. In de 64e minuut hielp Frankfurt de thuisploeg verder in het zadel. Poku snelde op de linkerflank langs Dario Geburh en leek op weg naar een vrije schietkans. De aanvoerder van Frankfurt trok aan de noodrem en kon gaan douchen: rode kaart. 

Fantastische aanvallen
AZ profiteerde optimaal van het Duitse ondertal en deed dat met twee fantastische aanvallen. In de 71e minuut werd Poku in het strafschopgebied vrijgespeeld, waarna de spits snoeihard in de bovenhoek schoot: 3-0. De tegenstander werd vijf minuten later helemaal gebroken. Na een hakje van Jurre van Aken kreeg Meerdink een vrije schietkans. De spits twijfelde geen moment en - ook hij - schoot strak in de kruising. De spits voltooide daarmee zijn hattrick. 

Strafschop
Het tiental van Frankfurt werd in het slotstuk van de wedstrijd vastgezet op de eigen helft, wat AZ in staat stelde het rustig uit te spelen. In de laatste minuut werd het zelfs nog 5-0 toen de Alkmaarders een strafschop kregen. Addai schoot feilloos binnen. 

Loting
Komende maandag weet AZ wie zijn tegenstander wordt in de achtste finales van de UEFA Youth League. De loting begint om 13:00 uur en is live te volgen via de website van de UEFA. 


WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
AZ - Eintracht Frankfurt 5-0 (2-0)
Play-offs UEFA Youth League

Opstelling AZ: Rome-Jayden Owusu-Oduro; Jurre van Aken (79. Jeremiah Esajas), Finn Stam, Lewis Schouten, Daniël Beukers (79. Enoch Mastoras); Kees Smit, Tom Kerssens, Dave Kwakman; Jayden Addai, Mexx Meerdink (79. Job Kalisvaart), Ernest Poku (79. Ro-Zangelo Daal). 

Opstelling Eintracht Frankfurt: Metteo Bignetti; Tim Hannak, Dario Gebuhr, Derek Boakye Osei, Jan Schröder; Harpreet Singh Ghotra (70. Marko Mladenovic), Mehdi Loune, Noah Fenyő; Divaio Bobson (60. Paul Wünsch), Anas Alaoui (85. Daniel Starodid), Elias Niklas Baum. 

Scoreverloop: 3. Meerdink 1-0, 31. Meerdink 2-0, 71. Poku 3-0, 76. Meerdink 4-0, 90. Addai 5-0 (pen.)
Gele kaarten: Stam, Schouten (AZ), Loune, Ghotra (Eintracht Frankfurt).
Rode kaart: 64. Gebuhr (Eintracht Frankfurt)
Scheidsrechter: Igor Pajac (CRO).

Foto: Ed van de Pol / edvandepol.nl

Wedstrijd

UEFA Youth League
AZ - Eintracht Frankfurt
woensdag 8 feb 2023, 18:00
Bestel nu Wedstrijd informatie