AZ pakt winst in Dordrecht

Gepubliceerd op 30 augustus 14, 21:37
DORDRECHT- AZ heeft zich zaterdag gerevancheerd voor de nederlaag tegen Willem II. Op bezoek bij FC Dordrecht werd met 1-3 gewonnen dankzij goals van Guus Hupperts, Muamer Tankovic en uitblinker Steven Berghuis. Sergio Rochet, Derrick Luckassen en Robert Mühren debuteerden.

Een dag nadat hij zijn contract verlengd zag worden, stond eigen jeugdspeler Luckassen in de basis. Hij kreeg de voorkeur boven Mattias Johansson. Tussen paal en lat nam Rochet de plek in van de geblesseerde Esteban, die in drie seizoenen geen minuut miste. Verder viel op dat Thom Haye op 'tien' stond, Hupperts voor het eerst vanaf zijn vertrouwde rechterflank mocht aanvallen, Berghuis in de spits stond en Tankovic vanaf links opereerde.

Hupperts
Deze gewijzigde formatie moest volgens interim-trainer Alex Pastoor “op pad om de nederlaag bij Willem II goed te maken”. Dat die wens waarheid zou worden, kondigde zich al vroeg in het duel aan. Na een schitterende steekpass van Berghuis, schoot Hupperts in twee instanties raak: 0-1.

Tankovic
Deze goede start kreeg halverwege de eerste helft een vervolg. Na een onderschepping van Jeffrey Gouweleeuw op het middenveld, was het wederom Berghuis die een ploeggenoot fraai in stelling bracht. Deze keer was Tankovic het gelukkige eindstation. De Zweed liet doelman Filip Kurto kansloos met een fraaie stift: 0-2.

Deze stand haalde het rustsignaal omdat een stift van Berghuis in extremis op de doellijn werd weggewerkt. De thuisclub kwam in het eerste bedrijf tot drie goede kansen, die naast en over het AZ-doel verdwenen.

Berghuis
Vlak na de rust was het wel raak voor FC Dordrecht. Spits Mart Lieder profiteerde - op aangeven van AZ-huurling Joris van Overeem - van een zee aan ruimte achter de AZ-defensie en schoot overtuigend raak: 1-2. Maar net toen de promovendus het geloof in een resultaat had hervonden, sloeg AZ dodelijk toe via een snelle aanval. Haye stuurde met buitenkant-rechts Tankovic diep, die vervolgens goed voor gaf op de inkomende Berghuis: 1-3.

Debuut Mühren
Berghuis - de Alkmaarse uitblinker - werd na 70 minuten uit de wedstrijd geschopt, waardoor ook Mühren zijn AZ-debuut kon maken. De spits zag echter hoe de beste kansen aan de andere kant ontstonden. Giovanni Korte en Rihairo Meulens schoten net naast, terwijl ook Rochet een tegentreffer voorkwam met een goede reflex op een inzet van wederom Korte. Door deze zege vindt AZ weer de aansluiting met de subtop van de Eredivisie.

Pastoor: ‘Samenwerking is cement’
“Het kon al snel beter dan vorige week tegen Willem II”, reageerde Pastoor. “We waren vooral tevreden over de samenwerking tussen de jongens. Samenwerking is het cement tussen alle voetbalstenen. Voor de rust waren we dodelijk effectief in de omschakeling. Na de rust moest Dordrecht komen. De beste manier om hun opportunisme af te straffen is dan weer effectief te zijn in de omschakeling. Dat had beter gekund. Het spel van Steven Berghuis was mooi om te zien. Hij leest het spel, zet mensen vrij voor de keeper en wist zelf ook nog te scoren. Zijn ontwikkeling verloopt zoals gewenst. Daar plukken AZ en hijzelf de vruchten van. Uiteindelijk was dit een goede avond voor AZ. Hopelijk is deze zege een goed medicijn voor Marco van Basten.”

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
FC Dordrecht - AZ 1-3 (0-2)


Opstelling FC Dordrecht: Filip Kurto; Fortes, Ilias Haddad, William Troost-Ekong (72. Rick ten Voorde), Marvin Peersman; Ricky van Haaren (46. Jordy van Deelen), Robin Gosens, Joris van Overeem; Giovanni Korte, Mart Lieder, Everon Pisas (72. Rihairo Meulens).
Opstelling AZ: Sergio Rochet; Derrick Luckassen (85. Viktor Elm), Jeffrey Gouweleeuw, Jan Wuytens, Simon Poulsen; Nemanja Gudelj, Thom Haye, Celso Ortiz; Guus Hupperts, Steven Berghuis (71. Robert Mühren), Muamer Tankovic (64. Ridgeciano Haps).

Scoreverloop: 6. Hupperts 0-1, 22. Tankovic 0-2, 53. Lieder 1-2, 58. Berghuis 1-3.
Gele kaarten: Gosens, Haddad (FC Dordrecht), Gudelj (AZ)
Rode kaarten: -
Scheidsrechter: Ed Janssen
Toeschouwers: 4.235

Foto's: Ed van de Pol / www.edvandepol.nl