AZ pakt winst in Groningen

Gepubliceerd op 23 september 18, 16:27
GRONINGEN- AZ heeft zondagmiddag het uitduel met FC Groningen gewonnen. In het Hitachi Capital Mobility Stadion werd het 1-3 voor de ploeg van John van den Brom. Oussama Idrissi, Fredrik Midtsjø en Adam Maher maakten de Alkmaarse treffers.

Het eerste kwartier van de wedstrijd was het voor beide teams erg aftasten. Ristu Doan kreeg de grootste kans voor FC Groningen, maar schoot in het zijnet. Na zeventien minuten kopte Bjørn Johnsen de bal in het doel van Sergio Padt, maar op advies van de VAR, Ingmar Oostrom, keurde scheidsrechter Pol van Boekel het doelpunt af.

Doelpunten
De gastheren kwamen na 25 minuten op voorsprong. De Duitse verdediger Jeffrey Chabot promoveerde een corner van Ajdin Hrustic tot de 1-0. FC Groningen kon niet lang genieten van dat overwicht, want twee minuten later plaatste ex-Groninger Idrissi aan de andere kant de 1-1 in de rechterbenedenhoek.

Rood
In de slotminuut van de eerste helft greep de VAR in na een charge van Deyovaisio Zeefuik op Idrissi. De verdediger van FC Groningen kreeg een directe rode kaart en moest het veld verlaten. In de zesde minuut van de blessuretijd floot Van Boekel voor een strafschop voor de thuisploeg, na vasthouden van Guus Til. De penalty van Doan werd op kundig uit de linkerhoek gehouden door Marco Bizot.

Omzettingen
Na rust bestreken Idrissi en Albert Gudmundsson de flanken en stond Til op de nummer 10-positie. Dat leverde een lange fase op waarin AZ meerdere keren gevaarlijk werd. Johnsen, Til, Idrissi en Thomas Ouwejan stuitten allen op Padt. Ook FC Groningen kreeg een grote kans op de voorsprong. Oud-AZ’er Michael Breij schoot in de 62e minuut op de lat.

Bevrijding
In de 76e minuut was het Midtsjø die de trekker écht overhaalde: 1-2. De Noor zorgde met een halfhoog schot vanaf de rand van het zestienmetergebied voor opluchting bij de AZ’ers. Voordat FC Groningen de aftrap had verricht, kreeg Ajdin Hrustic zijn tweede gele kaart en moest de thuisploeg met negen man verder.

Beslissing
De overtalsituatie zorgde voor veel ruimte voor AZ. De vrijheid die de ploeg van Van den Brom voorin kreeg, werd uiteindelijk benut door invaller Maher. De middenvelder dacht niet na, schoot de bal geweldig in de rechterbovenhoek en besliste hiermee de wedstrijd in het voordeel van de Alkmaarders: 1-3.

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
FC Groningen - AZ 1-3 (1-1)
Eredivisie

Opstelling FC Groningen: Sergio Padt; Tim Handwerker (88. Tim Freriks), Samir Memisevic, Jeffrey Chabot, Mike te Wierik, Deyovaisio Zeefuik; Django Warmerdam, Ajdin Hrustic, Michael Breij (76. Uriel Antuna), Ritsu Doan; Jannik Pohl (55. Ludovit Reis).
Opstelling AZ: Marco Bizot, Ricardo van Rhijn, Pantelis Hatzidiakos (68. Adam Maher), Teun Koopmeiners, Thomas Ouwejan; Jonas Svensson, Fredrik Midtsjø, Albert Gudmundsson (90+2. Dorin Rotariu), Guus Til; Bjørn Johnsen (68. Mats Seuntjens), Oussama Idrissi.

Scoreverloop: 25. Chabot 1-0, 27. Idrissi 1-1, 75. Midtsjø 1-2, 90. Maher 1-3.
Gele kaarten: Pohl, Doan, Hrustic (FC Groningen), Til, Gudmundsson (AZ).
Rode kaarten: Zeefuik, Hrustic (2x geel) (FC Groningen).
Scheidsrechter: Pol van Boekel
VAR: Ingmar Oostrom
Toeschouwers: 15.901

Foto's: Ed van de Pol / www.edvandepol.nl