AZ presenteert AFAS Trainingscomplex

Gepubliceerd op 11 december 14, 12:11
ALKMAAR- AZ heeft donderdag de plannen voor het nieuw te realiseren AFAS Trainingscomplex in Zaanstad gepresenteerd. Het streven is om de AZ Jeugdopleiding in september 2015 volledig op het nieuwe trainingscomplex onder te brengen. Het eerste elftal volgt op langere termijn.

AZ heeft in mei 2014 gekozen voor Sportpark Kalverhoek in Wijdewormer als locatie voor het nieuw te bouwen AFAS Trainingscomplex. In de Zaanstreek - waar AZ een historische band mee heeft - zijn de voorbereidingen van de realisatie van het complex inmiddels in een verregaande fase. In de visie van AZ heeft de ontwikkeling van jeugdspelers en de doorstroming naar het eerste elftal een centrale plaats. Door de verhuizing naar het nieuw te bouwen AFAS Trainingscomplex worden grote stappen gemaakt op het gebied van talentontwikkeling.

Van der Veldt: ‘Geloven in ontwikkelen’
Naamgever van het trainingscomplex is AZ’s hoofdsponsor AFAS Software. CEO Bas van der Veldt legt uit: “Investeren in de jeugd is belangrijk, want de jeugd heeft de toekomst. We geloven in het ontwikkelen van mensen. Daarom nemen we zelf heel veel jonge mensen aan, die we goed opleiden en laten doorstromen. Deze jeugdige mensen hebben een goed effect op de medewerkers die al langer in dienst zijn. Ze zijn jong en fris en kijken onbezorgd tegen uitdagingen aan. De relatie met de AZ Jeugdopleiding is dan gauw gelegd. We hopen dat het nieuwe AFAS Trainingscomplex eraan bijdraagt dat het aantal spelers uit de eigen opleiding in het eerste elftal van AZ nog meer gaat toenemen.”

A-selectie
De A-selectie van AZ traint sowieso in het seizoen 2015-2016 nog in Alkmaar, op het trainingsveld naast het AFAS Stadion. Wel staat op langere termijn de verhuizing van de A-selectie naar het AFAS Trainingscomplex op het programma. AZ 1 blijft zijn wedstrijden ook in de toekomst in het AFAS Stadion spelen. Jong AZ en de bovenbouw van de AZ Jeugdopleiding (Onder 17 & Onder 19) gaan tevens op gezette tijden in Alkmaar spelen: op het trainingsveld naast het AFAS Stadion óf in het stadion zelf.

Streven
Het streven is om de AZ Jeugdopleiding in september 2015 volledig op het nieuw te realiseren AFAS Trainingscomplex onder te brengen. Dit is aan het begin van het seizoen 2015-2016; tevens het begin van een nieuw schooljaar. In de maanden juli en augustus traint de AZ Jeugdopleiding mogelijk nog gedeeltelijk op het AFAS Trainingscomplex (al enkele velden gereed), Sportcomplex ’t Lood en elders.

Velden
Op het AFAS Trainingscomplex worden zes van de in totaal negen voetbalvelden exclusief voor AZ gerealiseerd. Daarnaast wordt één kunstgrasveld gedeeld met amateurclub ZCFC. Van de zes eigen velden van AZ zijn er vier van natuurgras en twee van kunstgras. De start van de werkzaamheden staat gepland in het begin van 2015. Dit betekent dat alle velden in september 2015 gereed zijn.

Gebouw
In het nieuw te realiseren clubgebouw op het AFAS Trainingscomplex krijgt AZ de beschikking over tien kleedkamers, diverse kantoren en faciliteiten zoals twee spelershomes, een fitnessruimte, een artsenkamer, een persruimte, fysioruimtes, spreekkamers en een wellness-centrum. Ook worden tribunefaciliteiten gebouwd.

Gebruik faciliteiten
Van september 2015 tot het voorjaar van 2016 heeft AZ nog niet de beschikking over een eigen clubgebouw. Dit betekent dat AZ met omliggende verenigingen afspraken maakt over het gebruik van faciliteiten. De gesprekken daarover verlopen momenteel naar tevredenheid.

Aanbesteding
AZ heeft op donderdag 11 december om 9:00 uur in het AFAS Stadion haar plannen gepresenteerd aan geïnteresseerden betreffende de aanbesteding van het nieuw te realiseren AFAS Trainingscomplex. In februari 2015 hoopt AZ de keuze te maken met welke onderneming de club in zee gaat voor de realisatie van het project in de Wijdewormer.

Sfeerimpressie
Bekijk hieronder een sfeerimpressie van het AFAS Trainingscomplex. Deze bestanden - inclusief een video - zijn voor publicatie verkrijgbaar op AZ.nl/trainingscomplex.