AZ Selectiedagen 'mooi scoutingmoment'

Gepubliceerd op 28 april 18, 14:24

ALKMAAR- De AZ Selectiedagen beginnen maandag bij De Foresters in Heiloo en voeren in de komende weken langs nog zeven Noord-Hollandse clubs. Coördinator Dennis Zwagerman heeft al veel zin in het voetbalfeest waarbij voetbalgekke kinderen zich in kijker bij AZ kunnen spelen.

Hey Dennis, waarom organiseert AZ eigenlijk de AZ Selectiedagen?
“Het is natuurlijk heel mooi om jonge voetballers uit de regio – waarmee wij als AZ zijnde een sterke betrokkenheid voelen – een leerzame training aan te bieden. Maar daarnaast is het voor ons ook altijd een mooi moment om te kijken naar talenten die de motivatie hebben om op te vallen voor onze scouts en ervan dromen om de nieuwe Guus Til, Teun Koopmeiners of Thomas Ouwejan te worden.”

Staan die scouts niet wekelijks langs de velden dan?
“Zeker wel, en daarmee brengen zij ook al een deel van het talent dat in Noord-Holland rondloopt in kaart. Maar met de AZ Selectiedagen verschaffen we onszelf een extra scoutingmoment waar we altijd wel voetballertjes in actie zien die nog niet bij ons op de radar stonden. We krijgen verspreid over acht dagen in drie weken tijd heel veel kinderen op de vloer. Dat dit op acht verschillende locaties in de provincie gebeurt, maakt het ook ideaal voor de deelnemers. Zij kunnen zo dichtbij huis meedoen en hoeven dus niet ver te reizen. Daarnaast komen wij weer eens op bezoek bij enkele verenigingen waarmee wij samenwerken. Dat vinden wij heel belangrijk.”

Hoe ziet een AZ Selectiedag er eigenlijk uit voor de deelnemers?
“Zij krijgen een training van een uur en een kwartier waarop zij vooral getest worden op basisvaardigheden en inzichtelijke vaardigheden. Wie op die gebieden goed scoort, kan voor ons interessant zijn. Na afloop van de AZ Selectiedagen nemen wij contact op met de spelers waarin wij potentie herkennen. Mogelijk komen zij in de AZ Voetbalschool in de Regio terecht of afhankelijk van de leeftijd zelfs direct in de AZ Jeugdopleiding.”

Valt er buiten de training om ook iets te beleven?
“En of! De spelers – maar ook hun broertjes, zusjes of vriendjes – kunnen deelnemen aan het AZ Sfeerplein. Daar hebben we bijvoorbeeld een boardingveldje, de AZ-fankar met allerlei AZ-artikelen en een gatendoek om ballen in te mikken. Je kunt ook nog op de foto gaan met spelers van AZ 1 en Jong AZ. Zo weten we al dat Thomas Ouwejan er maandag bij is bij zijn oude club in Heiloo.”

Ah, leuk! Is inschrijven nog mogelijk?
“Voor de eerste drie dagen, bij De Foresters, SRC en KFC, niet meer, maar je kunt je nog wel inschrijven voor de vijf resterende dagen in Driehuis (3 mei), Obdam (4 mei), Grootebroek (9 mei), Heemstede (16 mei) en Alkmaar (23 mei). Ik heb er in ieder geval heel veel zin in. Op en rond het veld is een hoop te doen en we gaan er weer een mooi voetbalfeest van maken. Dat is uiteindelijk wat voorop staat tijdens de AZ Selectiedagen: dat de kinderen binnen komen met een glimlach en aan het einde van de dag met een nog bredere lach weer naar huis gaan. Als zij een fantastische dag hebben beleefd, dan is onze missie geslaagd.”