AZ speelt gelijk tegen sc Heerenveen

Gepubliceerd op 01 april 23, 18:48

ALKMAAR- In een uitverkocht AFAS Stadion speelde AZ zaterdagmiddag gelijk tegen sc Heerenveen. Voor de bezoekers was Sydney van Hooijdonk trefzeker. Mexx Meerdink maakte zijn eerste goal voor AZ1 en tekende daarmee voor de enige treffer aan Alkmaarse zijde. 

Sam Beukema begon voor het eerst sinds de uitwedstrijd tegen Heerenveen op 14 januari weer in de basis bij AZ. Wouter Goes moest daardoor genoegen nemen met een plaats op de bank.

Valse start
AZ kende zaterdagmiddag een valse start. Al in de vijfde minuut kwam sc Heerenveen op voorsprong door een goal van Van Hooijdonk. Enkele minuten later werd de wedstrijd korte tijd gestaakt doordat de meegereisde fans uit Heerenveen vuurwerk op het veld gooiden.

Op jacht naar de gelijkmaker
Na de korte onderbreking kwam AZ een stuk beter voor de dag. De thuisploeg ging nadrukkelijk op zoek naar de gelijkmaker en kwam via verschillende kansen een aantal keer dichtbij. Zo ging een schot van Jens Odgaard rakelings naast het doel. Een moment later zag Jesper Karlsson zijn goed genomen vrije trap maar net over het Friese doel vliegen. Vangelis Pavlidis kreeg vervolgens een enorme kans op de gelijkmaker, maar Heerenveen-keeper Xavier Mous wist zijn schot met een knappe redding uit het doel te houden.

De paal
Op slag van rust was AZ zeer dichtbij een doelpunt. Uit een door Odgaard genomen corner belandde de bal op het hoofd van Sam Beukema, die de bal vervolgens op de paal kopte.

Gemiste strafschop
Aan het begin van de tweede helft kreeg AZ de uitgelezen kans om op gelijke hoogte met Heerenveen te komen. Na een overtreding van Mous op Sven Mijnans in het strafschopgebied besloot scheidsrechter Jochem Kamphuis de bal op de stip te leggen. Karlsson legde aan vanaf elf meter maar zag zijn inzet gekeerd worden door de Friese keeper.  

Verdiende gelijkmaker
Het harde werken van AZ werd uiteindelijk beloond. Invaller Mayckel Lahdo knalde de bal na een voorzet van Myron van Brederode tegen keeper Mous aan. In de rebound schoot andere invaller Mexx Meerdink de bal vervolgens in het doel. Even leek het erop dat het doelpunt niet gegeven werd, maar na ingrijpen van de VAR concludeerde Kamphuis dat de bal wel degelijk over de doellijn was geweest. Daarmee tekende de negentienjarige spits voor zijn eerste goal in de hoofdmacht én de gelijkmaker voor AZ.

Slotfase
Hoewel AZ in de slotfase de druk opvoerde en een aantal keer gevaarlijk werd, lukte het de Alkmaarders niet om de genadeklap uit te delen. Het duel met Heerenveen eindigde in een 1-1 gelijkspel.

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN
AZ – sc Heerenveen 1-1 (0-1)
Eredivisie

Opstelling AZ: Mathew Ryan; Yukinara Sugawara, Pantelis Hatzidiakos (74. Djordje Mihailovic), Sam Beukema, Milos Kerkez; Sven Mijnans, Jordy Clasie, Tijjani Reijnders; Jens Odgaard (64. Mayckel Lahdo), Vangelis Pavlidis (64. Mexx Meerdink) , Jesper Karlsson (74. Myron van Brederode).  

Opstelling sc Heerenveen: Xavier Mous; Milan van Ewijk, Syb van Ottele, Pawel Bochniewicz, Mats Köhlert; Anas Tahiri, Thom Haye; Simon Olsson (67. Ché Nunnely), Pelle van Amersfoort (90+4. Antoine Colassin), Osame Sahraoui (78. Rami Kaib); Sydney Van Hooijdonk (67. Daniel Karlsbakk).

Scoreverloop: Sydney van Hooijdonk (0-1), 75. Mexx Meerdink (1-1).
Bijzonderheden: 50. Karlsson mist strafschop
Gele kaarten: Karlsson, Clasie, Reijnders, Van Brederode, Mihailovic (AZ), Kaib, Nunnely (sc Heerenveen).
Scheidsrechter: Jochem Kamphuis
Aantal toeschouwers: 18.393