AZ start met gelijkspel in Breda

Gepubliceerd op 08 augustus 10, 00:00
BREDA- AZ is het Eredivisie-seizoen zondag gestart met een gelijkspel bij NAC: 1-1. Net als vorig seizoen werd de krappe voorsprong in Breda vlak voor tijd uit handen gegeven. De AZ-treffer kwam op naam van Erik Falkenburg, Matthew Amoah zorgde voor de gelijkmaker.

Ten opzichte van het verloren uitduel met IFK Göteborg voerde Gertjan Verbeek in het eerste competitieduel van het seizoen drie wissels door. De WK-gangers Héctor Moreno, Simon Poulsen en Brett Holman vervingen Kew Jaliens, Ragnar Klavan en Nick van der Velden, die op de bank begonnen.

Holman toonde voor rust zijn doelgerichtheid aan, met een schot op de lat als hoogtepunt. Verder bediende hij Erik Falkenburg, die net naast schoot. De thuisploeg stelde daar één serieuze doelpoging van Robbert Schilder tegenover, die door Joey Didulica vakkundig werd ontzenuwd.

Nadat Donny Gorter in de tweede helft voor het eerste doelgevaar had gezorgd, schoot Falkenburg AZ op voorsprong: 0-1. De gelegenheidsspits reageerde attent na goed voorbereidend werk van Johann Berg Gudmundsson. In het vervolg lieten Maarten Martens en Dirk Marcellis het oog in oog met doelman Jelle ten Rouwelaar na om de winst veilig te stellen.

Een kwartier voor tijd ging NAC vol op de aanval spelen en kwam met Joonas Kolkka een vierde aanvaller het veld in. Dit resulteerde niet veel later in de gelijkmaker. Kolkka bediende Anthony Lurling, die de bal met zijn hoofd klaarlegde voor de door Niklas Moisander uit het oog verloren Amoah: 1-1. En zo is AZ het seizoen, net als vorig jaar, gestart met puntverlies.

“Het begin was goed tot zeer goed”, zei Verbeek tijdens de persconferentie. “We speelden goed de vrije man uit, hadden veel balbezit maar waren soms slordig in de eindfase. Na rust kwamen we slecht de kleedkamer uit. Onze goal viel uit het niets. Vervolgens hadden we de 0-2 moeten maken. NAC profiteerde van de ruimte die het kreeg en kwam op 1-1. Onze spelopvatting om voor een doelpunt te blijven spelen vond ik prima, het resultaat is teleurstellend. We zijn op de goede weg.”

Bekijk op AZ TV de reacties van Holman en Martens.

Opstelling NAC Breda: Jelle ten Rouwelaar; Tyrone Loran, Rob Penders, Kees Kwakman (46. Jens Janse), Ferne Snoyl; Kees Luijckx (77. Joonas Kolkka), Donny Gorter, Robbert Schilder; Anthony Lurling, Matthew Amoah, Leonardo.

Opstelling AZ : Joey Didulica; Dirk Marcellis, Niklas Moisander, Héctor Moreno, Simon Poulsen; Pontus Wernbloom, Celso Ortiz, Maarten Martens; Brett Holman (72. Nick van der Velden), Erik Falkenburg (72. Kolbeinn Sigthórsson), Johann Berg Gudmundsson (89. Nick Viergever).

Scoreverloop: 58. Falkenburg 0-1, 80. Amoah 1-1.
Gele kaarten: Moreno, Wernbloom, Ortiz (AZ), Luijckx (NAC Breda).
Rode kaarten: -
Scheidsrechter: Tom van Sichem.

Toeschouwers: 18.000.