AZ-stats: Jahanbakhsh in de aanval

Gepubliceerd op 29 augustus 16, 16:29
ALKMAAR- In de rubriek AZ-stats wordt na elke speelronde de statistische balans opgemaakt. Hoe presteren de AZ-spelers ten opzichte van hun Eredivisie-collega's? En hoe staan de Alkmaarders er als team voor ten opzichte van de concurrentie? Een overzicht.

Jahanbakhsh
Jahanbakhsh gaf zondag in de wedstrijd tegen NEC 31 passes in de final third, dat zijn passes in of rond het strafschopgebied van de tegenstander. Alleen de PSV’ers Jorrit Hendrix (35), Andrés Guardado (47) en Jetro Willems (51) speelden op Eredivisie-speeldag 4 vaker de bal over op die plek van het veld.

Naast de vele passes had Jahanbakhsh ook 5 schoten in huis. Alleen Jorrit Hendrix, Mike Havenaar, Dirk Kuijt (allen 6), Bertrand Traoré, Steven Berghuis (beiden 7) en Luuk de Jong (9) namen het vijandelijke doel vaker onder vuur in speelronde 4.

Ook voerde de Iraniër 5 dribbles uit. De jongste speeldag van de Eredivisie stoomden alleen Gervane Kastenaar (6), Andrés Guardado (8) en Jetro Willems (9) vaker op.

Haps
Ridgeciano Haps hervatte in het duel met NEC 15 keer het spel met een ingooi. Alleen José San Román, Tim Breukers (beiden 16) en Santiago Arias (17) wierpen speeldag 4 van de Eredivisie vaker in.

Haps had tegen NEC 95 bal acties in zijn mars. Afgelopen weekend hadden alleen Héctor Moreno, Guram Kashia (beiden 102), Karim El Ahmadi (109), Jetro Willems (117) en Andrés Guardado (138) er meer in huis.

Friday
Fred Friday verstuurde in het thuisduel met NEC 4 key passes, dat zijn passes die leiden tot een doelpoging van het team. In Eredivisie-speelronde 4 deden alleen Tonny Vilhena, Luciano Narsingh (beiden 5) en Andrés Guardado (6) dat vaker dan de Nigeriaanse aanvaller.

Van Eijden
Rens van Eijden passte tegen NEC 48 maal vooruit. In de laatste speelronde van de Eredivisie speelden alleen Eric Botteghin (49), Jetro Willems (50), Karim El Ahmadi (51), Héctor Moreno (52), Darryl Lachman (60) en Andrés Guardado (66) de bal vaker vooruit.

Vlaar
Ron Vlaar verlegde 9 keer het spel met één van zijn passes. Alleen teamgenoot Stijn Wuytens, Andrés Guardado, Jetro Willems (allen 10), Karim El Ahmadi (11), Darryl Lachman (12) en Eric Botteghin (14) deden dat afgelopen weekend vaker.

Wuytens
Stijn Wuytens gaf tegen NEC 10 passes waarmee hij het spel verlegde. Alleen Karim El Ahmadi (11), Darryl Lachman (12) en Eric Botteghin (14) verlegde het spel in de jongste speelronde van de Eredivisie vaker.

Naast zijn passes, kwam Wuytens ook defensief in actie tegen NEC. De middenvelder vocht 16 verdedigende duels uit. Van alle Eredivisie-spelers die afgelopen weekend in actie kwamen, gingen alleen Aaron Meijers (18), Joël Veltman, Guram Kashia (beiden 21), Dirk Marcellis (22) en Robin Buwalda vaker een defensieve tweestrijd aan.

Luckassen
Derrick Luckassen veroverde 12 keer de bal op een NEC-speler. De jongste speelronde in de Eredivisie veroverden alleen Norichio Nieveld, Eric Botteghin (beiden 13), Roy Kortsmit (14) en Dirk Marcellis vaker de bal.

AZ
Balveroveringen
AZ veroverde 68 keer de bal op een speler van NEC. Geen enkel Eredivisie-team veroverde afgelopen weekend vaker de bal dan de Alkmaarders.

Passes
De spelers van AZ verstuurde in de thuiswedstrijd tegen NEC 485 passes. Alleen de voetballers van PSV (559) en Feyenoord (585) speelden de bal vaker over dan de Alkmaarders in speelronde 4 van de Eredivisie.

Key acties
De spelers van AZ hadden tegen NEC 12 key acties in huis, dat zijn acties die leiden tot een doelpoging. Alleen Sparta Rotterdam (13), Ajax (17), Feyenoord (22) en PSV (29) waren gevaarlijker met hun passes.

Key passes
De AZ'ers verzonden in het AFAS Stadion 9 key passes, dat zijn passes waaruit een doelpoging ontstaat. Alleen de spelers van Roda JC, Sparta Rotterdam (beide 11), Ajax (14), Feyenoord (19) en PSV (24) meer key passes in Eredivisie-speelronde 4. 

Passes in final third
De AZ-spelers gaven tegen de Nijmegenaren bij elkaar 146 passes in de final third, dat zijn passes in of rond het strafschopgebied van de tegenstander. Alleen de spelers van Feyenoord (175) en PSV (288) speelden vaker de bal over op die plek van het veld.

Doelpogingen
AZ deed in het thuisduel met NEC 15 doelpogingen. Alleen Ajax (20), Feyenoord (27) en PSV (36) namen afgelopen weekend het vijandelijke doel vaker onder vuur.

Overzicht AZ-stats
Bekijk hieronder de AZ-stats per speelronde:

Speelronde 1
Speelronde 2
Speelronde 3

Bron: Ortec Sports

Eredivisie-speelronde 4
AZ - NEC 2-0
Vitesse - FC Utrecht 1-1
Willem II - Roda JC 0-0
Feyenoord - Excelsior 4-1
sc Heerenveen - PEC Zwolle 1-0
FC Twente - Sparta Rotterdam 3-1
PSV - FC Groningen 0-0
ADO Den Haag - Heracles 1-1
Go Ahead Eagles - Ajax 0-3