AZ thuis onderuit tegen Ajax

Gepubliceerd op 17 augustus 14, 14:28
ALKMAAR- AZ heeft zondag de thuiswedstrijd tegen Ajax met 1-3 verloren. In het AFAS Stadion was een treffer van Steven Berghuis niet opgewassen tegen doelpunten van Davy Klaassen, Lasse Schöne en Anwar El Ghazi. Voor AZ betekent dit het eerste puntenverlies van dit seizoen.

Na een enthousiast begin van AZ - dat met dezelfde basisformatie startte als in het uitduel met Heracles - was het Ricardo Kishna die namens de bezoekers dicht bij de openingstreffer was. Twee keer vond de buitenspeler doelman Esteban op zijn weg. Ook de mee opgekomen vleugelverdediger Ruben Ligeon trof het lichaam van de AZ-keeper.

Klaassen: 0-1
Ook AZ liet zich voor het vijandelijke doel zien. Guus Hupperts kon een onoplettendheid van Ligeon net niet afstraffen, terwijl Markus Henriksen in zeer kansrijke positie onterecht werd teruggefloten vanwege buitenspel. Het was Klaassen die na een kwartier spelen de score opende. Na een slimme steekbal van Schöne schoot de middenvelder laag langs Esteban.

Tankovic
De grootste AZ-kans voor de rust kwam op naam van Muamer Tankovic. De spits verlengde een vrije trap van Berghuis, maar hij zag zijn kopbal net voorlangs gaan. Ook Berghuis was van dichtbij net niet trefzeker met een kopbal, die door Jasper Cillessen onschadelijk werd gemaakt.

Berghuis: 1-1
AZ kwam na de rust sterk de kleedkamer uit. Binnen vijf minuten stond de gelijkmaker op het scorebord. Na een goede aanval via Hupperts, Tankovic en Henriksen, die slim overstapte, schoof Berghuis de bal zakelijk langs Cillessen: 1-1.

Open wedstrijd
Wat volgde was een open wedstrijd met kansen voor beide doelen. Nicolai Boilesen trof de lat, terwijl Mike van der Hoorn en El Ghazi slordig omsprongen met hun kansen. Het was Schöne die de Amsterdammers weer op voorsprong zette. Na goed doorzetten haalde hij vanaf ‘randje zestien’ doeltreffend uit: 1-2.

Sigthórsson
In het vervolg van de wedstrijd was het Ajax dat de grootste kansen kreeg op een treffer. Vooral oud-AZ’er Kolbeinn Sigthórsson was twee keer zeer zwak in de afronding. Daardoor mocht AZ - met Viktor Elm als extra aanvaller - nog hopen op een gelijkspel, een resultaat dat via Henriksen (kopbal net naast) nog bijna werd behaald. Uiteindelijk besliste invaller El Ghazi het duel definitief. In de slotfase schoot hij onberispelijk in de bovenhoek.

Van Basten: ‘Zware kluif’
“We hebben een zware kluif gehad aan Ajax”, zei Marco van Basten na afloop doeltreffend. “Ajax was in het begin dominant, met veel beweging in de ploeg. Wij hadden moeite om ze onder druk te zetten en grip te krijgen op hun spel. In de tweede helft was ons spel aan de bal bij vlagen zoals we het graag zien. We hebben als team hard gewerkt, wat resulteerde in de gelijkmaker van Steven Berghuis. Daarna dachten we een korte fase aan meer, maar na de 1-2 speelde Ajax de wedstrijd goed uit. Hoewel, ze hielden ons nog lang in de wedstrijd doordat de derde treffer lang uitbleef.”

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
AZ - Ajax 1-3 (0-1)

Opstelling AZ: Esteban; Mattias Johansson (77. Viktor Elm), Jeffrey Gouweleeuw, Jan Wuytens, Simon Poulsen; Nemanja Gudelj, Markus Henriksen, Celso Ortiz; Steven Berghuis, Muamer Tankovic (84. Mikhail Rosheuvel), Guus Hupperts.
Opstelling Ajax: Jasper Cillessen; Ruben Ligeon, Mike van der Hoorn, Niklas Moisander, Nicolai Boilesen; Davy Klaassen, Nick Viergever, Daley Blind (77. Thulani Serero); Lasse Schöne, Kolbeinn Sigthórsson, Ricardo Kishna (46. Anwar El Ghazi).

Scoreverloop: 15. Klaassen 0-1, 50. Berghuis 1-1, 69. Schöne 1-2, 90. El Ghazi 1-3.
Gele kaarten: Wuytens, Hupperts, Gouweleeuw (AZ), Sigthórsson, Moisander (Ajax).
Rode kaarten: -
Scheidsrechter: Kevin Blom
Toeschouwers: 16.011

Foto's: Ed van de Pol / www.edvandepol.nl