AZ-trainers volgen Cruyff-master

AZ-trainers volgen Cruyff-master

Gepubliceerd op 11 september 20, 16:47

ZAANSTAD- De trainers van de AZ Jeugdopleiding zijn begonnen met de opleiding Master in Coaching van het Johan Cruyff Institute. Op het AFAS Trainingscomplex werd vrijdag de eerste lesdag gegeven. De persoonlijke ontwikkeling van de mens achter de trainer staat hierbij centraal.

“Het was heel inspirerend”, omschrijft AZ Onder 12-trainer Dennis Zwagerman de eerste les. “Vandaag stond vooral in het teken van het versterken van de band binnen de groep. Daar gaan we de volgende lessen verder op in. Ik ben enorm nieuwsgierig naar wat nog komen gaat en wat het mijzelf, mijn collega’s en de club gaat brengen.”

Identiteit als trainer
Het programma van de Master in Coaching is gebaseerd op de visie van Johan Cruijff. Hij stelde dat het coachen van anderen pas mogelijk is als je ook jezelf kunt coachen. Daarbij gaat het vooral om het managen van het team als geheel en de eigen identiteit als trainer. De AZ Jeugd-trainers worden bijgeschoold door docenten Henk Groener, Henk Verschuur, Karen Ephraim, Seán Mallon en Maarten van Heeswijk.

Richten op het individu
“De studie is anders dan de reguliere voetbalopleidingen van de KNVB en UEFA”, vertelt Sanne Kleijwegt van het Johan Cruyff Institute. “Trainers worden doorgaans vooral geschoold op de techniek en tactiek binnen het voetbalspel. Wij proberen aanvullend te zijn door ons te richten op het individu en zijn interactie met andere mensen. De trainer moet daarbij zelf gaan nadenken over zijn eigen verbeterpunten. We doen het als groep, maar iedereen ontwikkelt zich individueel.”

Afgestudeerd
Het Johan Cruyff Institute biedt sinds 2007 masterprogramma’s aan op het gebied van sportmanagement, sportmarketing en -sponsoring, football business en coaching. Inmiddels zijn al meer dan zevenhonderd deelnemers afgestudeerd. Onder hen bevinden zich veel atleten, zoals Laurens ten Dam, Celine van Gerner, Ernesto Hoost, Bibian Mentel en Femke Heemskerk.

Brandenburg: ‘Continu op zoek’
Ook Hoofd Jeugdopleiding Paul Brandenburg volgt de opleiding. “Bij AZ zijn we continu op zoek naar verbeteringen. We houden ons iedere dag bezig met hoe wij betere prestaties kunnen leveren. Ik verwacht dat wij door de docenten van het Johan Cruyff Institute uitgedaagd worden in de verschillende facetten van coaching, maar dat we ook geconfronteerd worden met ons eigen gedrag en wat dat met een ander doet.”

Verder ontwikkelen
“We zijn erg nieuwsgierig naar het traject dat wij ingaan met al onze technische stafleden”, vervolgt Brandenburg. “Met de Master in Coaching hopen wij een nog beter team te vormen en willen wij onszelf verder ontwikkelen als coaches. Dit alles met als uiteindelijke doel nog betere spelers op te leiden en een volgende stap te zetten in verwezenlijken van de ambities van de club.”