AZ trekt Landzaat aan als trainer

Gepubliceerd op 29 mei 14, 08:31
ALKMAAR- AZ heeft woensdag Denny Landzaat (38) als specialistentrainer van de A-selectie en Jong AZ vastgelegd. Dit betekent dat de oud-aanvoerder van AZ zijn voetballoopbaan per direct beëindigt. Landzaat heeft in Alkmaar een contract tot de zomer van 2017 getekend.

Voor Landzaat betekent het een terugkeer op het oude nest. De Amsterdammer kwam tussen 2003 en 2006 als speler uit voor AZ. Eerder legde de club in Alex Pastoor al een andere oud-AZ’er vast als lid van de technische staf. Landzaat gaat in Alkmaar aan de slag als specialistentrainer én assistent-trainer bij wedstrijden van Jong AZ.

Stewart: ‘Positief opgevallen’
“We zijn tevreden dat we weer iemand met een AZ-verleden hebben aangetrokken”, zei Directeur Voetbalzaken Earnest Stewart. “Denny Landzaat is ons tijdens meerdere gesprekken zeer positief opgevallen. Hij is ambitieus en beschikt over veel voetbalintelligentie. Niet voor niets was hij bij AZ aanvoerder onder Co Adriaanse en Louis van Gaal. Hij heeft zeker de potentie om een goede trainer te worden. Denny krijgt bij ons de kans om zijn eerste stappen in het trainersvak te zetten.”

Landzaat: ‘Oren en ogen open’
“Ik ben ontzettend blij dat ik deze kans van AZ heb gekregen”, reageerde Landzaat na het ondertekenen van zijn contract. “Afgelopen seizoen heb ik met een kampioenschap afscheid genomen van mijn voetballoopbaan. Nu staat er een nieuwe carrière voor de deur, als trainer. Afgelopen seizoen heb ik al stagegelopen bij AZ Onder 15. Dat is goed bevallen. De komende jaren wil ik me ontwikkelen als trainer. Ik ga mijn oren en ogen goed openhouden. Leuk dat ik Marco van Basten weer ga tegenkomen. Ik heb eerder bij het Nederlands elftal met hem samengewerkt.”

Spelersloopbaan
Landzaat kwam als speler uit voor Ajax, MVV, Willem II, AZ, Wigan Athletic, Feyenoord, FC Twente en wederom Willem II. De voormalig middenvelder kwam tot 38 interlands voor het Nederlands elftal (1 goal). In zijn loopbaan won hij onder meer tweemaal de KNVB beker en eenmaal de Johan Cruijff Schaal.