AZ vergeet ruim te winnen van FK Jablonec

Gepubliceerd op 28 juli 11, 00:00
ALKMAAR- AZ heeft zichzelf donderdag in het AFAS Stadion tegen het Tsjechische FK Jablonec tekort gedaan. Ondanks een legio kansen won de ploeg van Gertjan Verbeek met slechts 2-0. Pontus Wernbloom en Johann Berg Gudmundsson waren trefzeker.

Na een weifelend begin draaide AZ na tien minuten - zoals verwacht - de duimschroeven van FK Jablonec steeds steviger aan. Dit resulteerde in meerdere grote kansen. Eerst werd Maarten Martens goed bediend door Simon Poulsen, maar de Belg kon de kans niet verzilveren.

Daarna kwam de sterk spelende Brett Holman twee keer in kansrijke positie. Eerst schoot de zwervende linksbuiten op de keeper na een voorzet van Charlison Benschop, waarna hij nog in diezelfde minuut vier man passeerde en wederom doelman Michal Spit op zijn weg vond. Holman bood vlak voor rust ook Benschop een goede kans. Het schot van de rechtsbuiten scheerde echter de bovenkant van de lat.

FK Jablonec was op slag van rust twee keer zeer dreigend. Eerst belandde een stift van Marek Jarolim op het dak van het doel. Een kleine minuut later redde Europees debutant Esteban katachtig op een kopbal van de Tsjechische topschutter David Lafata.

In de tweede helft bleef AZ druk houden op de defensie van de Tsjechen. Na ruim een uur spelen leverde dat tot opluchting van het publiek in het AFAS Stadion een doelpunt op. Uit een afgemeten corner van Rasmus Elm kopte ijzervreter Wernbloom hard in de bovenhoek: 1-0.

Invaller Gudmundsson was na de openingstreffer de meest dreigende man aan AZ-zijde. Eerst schoot hij vanuit een moeilijke hoek een rebound wild naast; daarna schoot hij van afstand ook net aan de verkeerde kant van de paal. Drie maal bleek ook voor de IJslander scheepsrecht. Zijn harde schot met links verdween in de slotfase van het duel in de kruising, waarmee hij zijn team extra lucht gaf voor de return over een week. Die return had nog zwaarder kunnen worden, maar Esteban redde zijn ploeg door in de slotminuut een zeer kansrijke inzet van Jan Pitak te keren.

“De eerste helft hebben we goed voetbal gespeeld en veel kansen gecreëerd. Het was een mirakel dat de stand halverwege nog 0-0 was. Na de rust hebben we minder goed gevoetbald, maar scoorden we wel twee keer. We mogen ons achteraf nog gelukkig prijzen dat Johann Berg Gudmundsson de bal er in de slotfase nog met een geweldige knal in schoot. Dat geeft wat extra lucht voor de return. FK Jablonec is zeker geen slechte ploeg. Vooral in de omschakeling waren ze razendsnel. Hun grote kans in de slotfase moet een waarschuwing voor ons zijn. We mogen niet denken dat we er al zijn, want dat is absoluut niet zo.”

Bekijk op AZ TV de reacties van Martens en Boymans, de samenvatting en de persconferentie na afloop van AZ - FK Jablonec.

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
AZ – FK Jablonec 2-0 (0-0)

Opstelling AZ: Esteban; Dirk Marcellis, Niklas Moisander, Nick Viergever, Simon Poulsen; Pontus Wernbloom, Maarten Martens, Rasmus Elm; Charlison Benschop (65. Johann Berg Gudmundsson), Ruud Boymans (90. Erik Falkenburg), Brett Holman.

Opstelling FK Jablonec: Michal Spit; Pavel Elias, Petr Pavlik, Vit Benes, Tomas Jablonsky; Jan Kopic (74. Ondrej Vanek), Lubos Loucka, Jan Kovarik (69. Jan Vosahlik); Karel Pitak, Marek Jarolim (86. Lukas Tresnak); David Lafata

Scoreverloop: 64. Wernbloom 1-0, 88. Gudmundsson 2-0.
Gele kaarten: Boymans (AZ), Pitak (FK Jablonec)
Rode kaarten: -
Scheidsrechter: Szymon Marciniak (Pol)
Toeschouwers: 8.871

Foto's: www.edvandepol.nl