AZ verliest in Almelo

Gepubliceerd op 15 december 13, 16:25
ALMELO- AZ heeft zondagmiddag de uitwedstrijd tegen Heracles Almelo verloren. In het Polman Stadion werd het 2-0. Door deze derde competitienederlaag op rij vindt AZ zich terug op plek acht in de Eredivisie.

AZ trad aan zonder de met een kuitblessure kampende aanvoerder Maarten Martens. Zijn plek op het middenveld werd ingenomen door de van een schouderkwetsuur herstelde Viktor Elm. Voor de rest keerden de spelers die donderdag tegen PAOK rust kregen terug in de basis.

Linssen
Die rust betaalde zich in de openingsfase nog niet uit, want het was de thuisploeg die het de AZ-defensie knap lastig maakte. Nadat Esteban zijn ploeg na zes minuten twee keer op de been hield na balverlies van Mattias Johansson, ging het even later wel fout. Apathisch ingrijpen bood Bryan Linssen de kans om in de korte hoek de 1-0 binnen te schieten.

Na deze goal was AZ wakker en begon het via dominant spel kansen te creëren. Doelman Remko Pasveer voorkwam echter dat achtereenvolgens Roy Beerens, Johansson en Aron Jóhannsson trefzeker werden. Johann Berg Gudmundsson en Markus Henriksen schoten uit kansrijke positie naast. In de slotminuten waren de rollen plots omgekeerd en hield de maker van de 1-0 AZ in leven door net naast te schieten.

Ook in het tweede bedrijf toonde Heracles zich vanaf de aftrap direct agressief, al leidde dit aanvankelijk niet tot grote kansen. En als de kunstgrasclub op doel schoot, bleek Esteban een sta in de weg. Zelf wist AZ zich aan de andere kant geen raad met de diverse mogelijkheden. Zo schoot Jóhannsson net naast en tikte invaller Denni Avdic een afgemeten voorzet in de handen van Pasveer.

Tannane
Terwijl de Alkmaarders in de slotfase met alles-of-niets-voetbal steeds meer ruimte weggaven, wist Heracles daar met een snelle uitval van te profiteren. Invaller Oussama Tannane bleef oog in oog met Esteban koelbloedig en rondde beheerst af: 2-0.

sc Heerenveen
Voor de winterstop rest AZ nog twee thuisduels. sc Heerenveen is woensdag en zaterdag in de KNVB beker en de competitie de tegenstander.

Advocaat: ‘Grote middenmoot’
“Ik kan moeilijk verklaren waar deze nederlaag aan ligt”, concludeerde Advocaat na afloop. “Na de achterstand creëerden we genoeg om terug in de wedstrijd te komen. We misten echter veel te veel kansen. Een teleurstellend resultaat voor AZ, zonder Heracles tekort te doen. We zijn door deze nederlaag in een heel grote middenmoot terecht gekomen.”

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
Heracles Almelo - AZ 2-0 (1-0)

Opstelling Heracles Almelo: Remco Pasveer; Mike te Wierik, Bart Schenkeveld, Jeroen Veldmate, Jason Davidson; Ben Rienstra, Ilias Bel Hassani, Simon Cziommer (90+1. Jens Jurn Streutker); Mikhail Rosheuvel (57. Ousamma Tannane), Mark Uth (64. Thomas Bruns), Bryan Linssen.
Opstelling AZ: Esteban; Mattias Johansson, Jeffrey Gouweleeuw, Jan Wuytens (79. Denni Avdic), Nick Viergever; Markus Henriksen (67. Steven Berghuis), Celso Ortiz, Viktor Elm; Roy Beerens, Aron Jóhannsson, Johann Berg Gudmundsson.

Scoreverloop: 12. Linssen 1-0, 90+4. Tannane 2-0.
Gele kaarten: Wuytens, Esteban (AZ).
Rode kaarten: -
Scheidsrechter: Serdar Güzübüyük
Toeschouwers: 8.254

Foto’s: Ed van de Pol / www.edvandepol.nl