AZ verliest in Enschede

AZ verliest in Enschede

Gepubliceerd op 19 maart 23, 22:03

ENSCHEDE- AZ heeft zondagavond een nederlaag geleden in Enschede. In De Grolsch Veste werd met 2-1 verloren door twee doelpunten van Manfred Ugalde. Jesper Karlsson deed wat terug namens de Alkmaarders, maar een gelijkmaker werd niet meer gevonden. 

Pascal Jansen startte met dezelfde elf namen als tijdens het midweekse duel met S.S. Lazio, waarin AZ zich verzekerde van de kwartfinale in de UEFA Europa Conference League. 

Dramatische start
De start van de wedstrijd mag gerust dramatisch genoemd worden. Binnen elf minuten kwam AZ namelijk op een 2-0 achterstand. Manfred Ugalde was tweemaal de man van de goal. De spits van FC Twente kopte het eerste doelpunt binnen uit een voorzet van Joshua Brenet. Václav Černý gaf de assist bij de tweede goal. 

Eerste mogelijkheid
Het duurde vervolgens even voordat de Alkmaarders wat meer rust en controle in hun spel wisten te krijgen. Na twintig minuten leek AZ enigszins van de schrik bekomen te zijn en kon het gaan denken aan aanvallen. Zo was de eerste kans voor Tijjani Reijnders in de 24ste minuut. De middenvelder kon krachtig uithalen, maar zijn schot werd maar net gered door doelman Lars Unnerstall. Op slag van rust kreeg AZ nog een kans om terug te komen in de wedstrijd. Jesper Karlsson mocht uithalen, maar de Zweed zag zijn inzet gepareerd worden door de Twentse verdediging.

Wissel
Jansen besloot in de rust een wissel door te voeren. Sam Beukema mocht zijn opwachting maken aan het begin van de tweede helft, terwijl Wouter Goes achterbleef in de kleedkamer.

Reddingen Ryan
Aan het begin van de tweede helft, moest Mathew Ryan tweemaal in actie komen om de voorsprong van FC Twente niet groter te laten worden. Zo stopte de Australische goalie een afstandsschot van Anass Salah-Eddine en keerde hij knap een inzet van Ricky van Wolfswinkel. 

Ingrijpen
Met nog een halfuur op de klok besloot Jansen in te grijpen. Hij wisselde drie man: Milos Kerkez, Jens Odgaard en Vangelis Pavlidis mochten voortijdig douchen. Zij werden vervangen door Mees de Wit, Mayckel Lahdo en Mexx Meerdink. Dat was een bijzonder moment voor de spits, want zijn invalbeurt betekende zijn debuut in de Eredivisie.  

AZ doet wat terug
AZ kon vervolgens wat terugdoen in Enschede. Karlsson werd door aanvoerder Jordy Clasie weggestuurd. De Zweed kon op avontuur, ging de zestien in en schoot krachtig raak: 2-1. Meerdink kreeg niet veel later nog een kans op de gelijkmaker uit een voorzet van Lahdo, maar zijn inzet werd gekeerd. In de slotfase dook AZ regelmatig op voor het doel van Unnerstall, maar een gelijkmaker werd niet gevonden. 

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN
FC Twente - AZ 2-1 (2-0)
Eredivisie

Opstelling FC Twente: Lars Unnerstall; Joshua Brenet, Mees Hilgers (35. Julio Pleguezuelo), Robin Pröpper, Gijs Smal; Ramiz Zerrouki (90. Alfons Sampsted), Michel Vlap (80. Sem Steijn), Anass Salah-Eddine; Václav Černý, Manfred Ugalde (46. Virgil Misidjan), Ricky van Wolfswinkel (90. Max Bruns).

Opstelling AZ: Mathew Ryan; Yukinari Sugawara, Pantelis Hatzidiakos, Wouter Goes (46. Sam Beukema), Milos Kerkez (60. Mees de Wit); Jordy Clasie, Tijjani Reijnders, Sven Mijnans (78. Djordje Mihailovic); Jens Odgaard (60. Mayckel Lahdo), Vangelis Pavlidis (60. Mexx Meerdink), Jesper Karlsson. 

Scoreverloop: 8. Manfred Ugalde, 1-0; 10. Manfred Ugalde, 2-0; 66. Jesper Karlsson, 2-1. 
Gele kaarten: Julio Pleguezuelo (FC Twente), Jesper Karlsson (AZ).
Scheidsrechter: Allard Lindhout.
Toeschouwers: 29.500.