AZ verliest in Kazachstan

Gepubliceerd op 26 juli 18, 18:51
ALMA-ATA- AZ heeft in Almaty het eerste Europa League-duel met FC Kairat met 2-0 verloren. Habib Eseola tekende voor beide treffers. Myron Boadu maakte zijn officiële basisdebuut en is daardoor de jongste AZ'er ooit in Europees verband. Donderdag 2 augustus is de return in Alkmaar.

In het sfeervolle Central Stadium van FC Kairat ontbrak middenvelder Teun Koopmeiners in de wedstrijdselectie wegens lichte klachten. Trainer John van den Brom wilde geen risico nemen met de Castricummer en hield hem aan de kant.

Debuut Boadu
De positie van Koopmeiners werd op het middenveld ingenomen door Mats Seuntjens. Links voorin stond Boadu. Met 17 jaar en 193 dagen is hij de jongste AZ’er die in Europees verband in actie kwam. Thomas Ouwejan keerde na lichte blessureklachten terug in de basis.

Voorsprong FC Kairat
AZ had in de openingsfase het meeste balbezit. Ondanks dit overwicht kwam FC Kairat in eigen huis op voorsprong. Na een kleine tien minuten spelen kwam Eseola na half ingrijpen van de AZ-defensie alleen op Marco Bizot af en de Oekraïense spits vond door de benen van de doelman het net: 1-0.

Kansen AZ
AZ bonkte, naarmate de eerste helft vorderde, steeds harder op de deur van Kairat. Maar er werd niet opengedaan. Aanvoerder Guus Til schoot na terugleggen van Oussama Idrissi hard over, Fred Friday miste een teenlengte om de bal in het doel te glijden. Doelman Vladimir Plotnikov werd verrast door het harde afstandschot van Seuntjens en kon de bal maar net van de doellijn houden.

Tweede van Eseola
Na rust verdubbelde de Kazachen al snel de voorsprong. Eseola klopte opnieuw Bizot en tekende voor de 2-0. Direct daarna volgde een kans uit de corner voor de Alkmaarders. De kopbal van Til werd door de defensie van Kairat van de lijn gekopt.

Hands
In de tweede helft belandde de bal in de zestien van FC Kairat op de arm van een van de Kazachse verdedigers, scheidsrechter Aliyar Aghayev zag echter geen aanleiding om naar de stip te wijzen.

Reddingen Bizot
Bizot voorkwam een derde treffer in Kazachstan, Bauzyrzhan Islamkhan kwam oog in oog met de doelman, die zijn hoek goed verkleinde en de kans ontnam. Ook in de slotfase van de wedstrijd redde Bizot met zijn voet, waarna Ron Vlaar kon opruimen.

Return
Donderdag 2 augustus is de return in Alkmaar. Dat duel is live te zien op RTL 7 én op het Facebook-account van AZ.

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
FC Kairat - AZ 2-0 (1-0)

2e voorronde Europa League

Opstelling FC Kairat: Vladimir Plotnikov; Gafurzhan Suyumbayev, Siarhei Palitsevich, Sheldon Bateau; Yan Vorogovskiy; Juan Felipe, Islambek Kuat (85. Magomed Paragulgov), Bauyrzhan Islamkhan; Andrey Arshavin (90. Georgy Zhukov), Aderinsola Eseola (77. Márton Eppel), Isael da Silva Barbosa.
Opstelling AZ: Marco Bizot; Jonas Svensson, Ron Vlaar, Pantelis Hatzidiakos, Thomas Ouwejan; Fredrik Midtsjø, Guus Til, Mats Seuntjens; Oussama Idrissi, Fred Friday, Myron Boadu (71. Iliass Bel Hassani).

Scoreverloop: 12. Eseola 1-0, 49. Eseola 2-0.
Gele kaarten: Eseola, Suyumbayev, Islamkhan (FC Kairat). Hatzidiakos, Friday (AZ).
Rode kaarten: -
Scheidsrechter:
Aliyar Aghayev (Aze)
Toeschouwersaantal: n.n.b.