AZ verslaat Go Ahead Eagles

Gepubliceerd op 15 september 13, 16:25
ALKMAAR- Nadat tijdens de voorbereiding op het seizoen nog met 3-0 werd verloren van Go Ahead Eagles, werd de ploeg uit Deventer zondag in het AFAS Stadion met dezelfde cijfers verslagen. De AZ-treffers kwamen op naam van Aron Jóhannsson, Viktor Elm en Steven Berghuis.

Waar vrijdag nog werd getwijfeld aan zijn inzetbaarheid, bleek Jóhannsson twee dagen later van grote waarde voor zijn ploeg. De spits, die kampte met een lichte voetkwetsuur, was tijdens de eerste helft een plaag voor de Go Ahead-defensie.

Strafschop
Het was dan ook geen toeval dat de Amerikaanse international de ruststand op 1-0 bepaalde. Na een goede actie werd hij gevloerd in het Deventer-strafschopgebied. Vervolgens schoot Jóhannsson vanaf elf meter zijn vierde competitiegoal van het seizoen binnen: 1-0.

Omhaal
Voorafgaand aan dat doelpunt namen ook Roy Beerens en Maarten Martens het doel van Eloy Room onder vuur. Laatstgenoemde zag zijn spectaculaire omhaal van de doellijn worden gered. De promovendus kwam tot één serieuze mogelijkheid: Deniz Türüc schoot laag op Esteban.

Vlak na rust had AZ zich meer lucht moeten verschaffen. Jóhannsson gaf vanaf links voor op de inkomende Elm, die deze opgelegde kans echter naast schoot. Vervolgens waren ook Beerens (schot) en Jan Wuytens (kopbal) dicht bij de 2-0, maar omdat het AZ aan scherpte in de afronding ontbrak, bleef de mogelijke gelijkmaker in de lucht hangen.

Primeur Berghuis
Die gelijkmaker kwam in de slotminuten ook niet van de voet van AZ-huurling Erik Falkenburg, die een vrije trap net over schoot. AZ poetste de uitslag in de extra tijd nog op door twee keer toe te slaan. Eerst kopte Elm een voorzet van Beerens binnen (2-0), vervolgens was Berghuis attent. De invaller schoot raak nadat Beerens de paal had geraakt: 3-0. Dit betekende zijn eerste treffer in Alkmaarse dienst.

500
Door deze 500e overwinning in de Eredivisie stijgt AZ naar plaats vijf op de ranglijst. Donderdag wacht de Europese uitwedstrijd tegen Maccabi Haifa, waarna zondag wordt afgereisd naar NAC in Breda.

Verbeek: ‘Rommelig’
“Wat betreft onze spelintentie hebben we vandaag een ruime voldoende gescoord”, concludeerde Verbeek na afloop. “We waren soms wat rommelig in de eindfase van een aanval en hielden Go Ahead lang in de wedstrijd. Dat verwijt kunnen we ons maken. Maar goed, ik ben blij met deze overwinning.”

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
AZ - Go Ahead Eagles 3-0 (1-0)


Opstelling AZ: Esteban; Mattias Johansson, Jeffrey Gouweleeuw, Jan Wuytens, Nick Viergever; Nemanja Gudelj, Markus Henriksen, Viktor Elm; Roy Beerens, Aron Jóhannsson (81. Steven Berghuis), Maarten Martens (78. Johann Berg Gudmundsson).
Opstelling Go Ahead Eagles: Eloy Room; Doke Schmidt, Bart Vriends, Jop van der Linden (87. Mawouna Amevor), Xandro Schenk; Erik Falkenburg, Sjoerd Overgoor (77. Jeffrey Rijsdijk), Deniz Türüc; Jarchinio Antonia (69. Joey Godee), Marnix Kolder, Xander Houtkoop.

Scoreverloop: 31. Jóhannsson (pen.) 1-0, 90+1. Elm 2-0, 90+4. Berghuis 3-0.
Gele kaarten: 31. Overgoor (Go Ahead Eagles).
Rode kaarten: -
Scheidsrechter: Eric Braamhaar
Toeschouwers: 15.421

Foto's: Ed van de Pol / www.edvandepol.nl