AZ verslaat PSV in bekerfinale

Gepubliceerd op 09 mei 13, 19:55
ROTTERDAM- AZ heeft donderdagavond de vierde bekerfinale in de clubgeschiedenis gewonnen. In De Kuip werd PSV met 2-1 verslagen. De winst kwam mede tot stand dankzij twee vroege treffers van Adam Maher en Jozy Altidore. Daarmee krijgt het wisselvallige seizoen een glansrijk slot.

AZ trad aan met de verwachte basisformatie. De ploeg die de afgelopen weken zelfvertrouwen tankte, liet zich in de openingsfase niet in de kaarten kijken. De PSV-defensie daarentegen hield wel twee keer open huis, hetgeen AZ binnen twee minuten twee treffers opleverde.

Maher
Na twaalf minuten was het eerst Maher die een op het oog kansloze solo promoveerde tot een weergaloze actie. De spelmaker slalomde zich langs diverse PSV-benen en liet vervolgens doelman Boy Waterman kansloos: 1-0.

Altidore
Geïnspireerd door deze vroege goal sloeg de ploeg van Gertjan Verbeek nog een keer toe. Viktor Elm stuurde Altidore diep en zag de Amerikaan vervolgens beheerst afronden: 2-0. Altidore maakte in alle duels van dit bekerseizoen een goal. In totaal maakte de spits acht goals en werd daarmee topscorer van het bekertoernooi.

Locadia
Vanaf de tweede AZ-goal namen de Eindhovenaren de regie in handen. Na gevaarlijke pogingen van Jeremain Lens, Wilfred Bouma en Dries Mertens was Jürgen Locadia twee keer het eindstation van een PSV-aanval. Nadat hij eerder in de buitenkant van de paal had geraakt, wist de spits na ruim een half uur met zijn hoofd wel te scoren: 2-1. Omdat PSV-storm wat ging liggen, haalde deze stand de rust.

Het tweede bedrijf voltrok zich voornamelijk op de helft van AZ. De Alkmaarders werden gedwongen tot tegenhouden en kwamen er nog slechts sporadisch uit via een snelle counter. Ondanks de hoge druk van PSV, weigerde de ploeg van Dick Advocaat zich te belonen.

Offensief
Zo schoot Mertens de bal kort in het zijnet toen hij oog in oog stond met Esteban. Pogingen van Locadia en Mark van Bommel werden ternauwernood geblokt terwijl Esteban tot het uiterste moest gaan op een schot van invaller Tim Matavz. Vlak voor tijd was PSV via Lens nog heel dichtbij, maar de voormalige AZ’er schoot vol op de paal. In de slotminuten leek AZ het duel definitief te beslissen via twee invallers: Aron Jóhannsson schoot de voorzet van Steven Berghuis echter over.

2013
Nadat AZ in 2007 in de finale tegen Ajax naast de Dennenappel greep, komt er nu na 1978, 1981 en 1982 een vierde gouden bekerjaartal in de clubanalen te staan: 2013.

Verbeek: ‘In bad gegooid’
Verbeek zat met natte haren achter de microfoon in de persruimte. “Ik ben in bad gegooid ja, dat is niet vrijwillig gegaan. Ik was niet tegen zoveel mensen opgewassen. Ik wil alle AZ-fans feliciteren met deze prijs. Het is voor mij persoonlijk ook de eerste tastbare prijs als trainer. Ik hoop niet dat AZ nu weer een jaar of 30 op een gewonnen bekerfinale hoeft te wachten.”

Advocaat: ‘AZ gretig en scherp’
Dick Advocaat: “We gaven het in de eerste vijftien minuten uit handen. AZ was in die fase heel gretig en scherp. AZ speelde gegroepeerd en wachtte op onze fouten. Deze finale is voor ons tekenend voor het tegenvallende seizoen.”

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
AZ - PSV 2-1 (2-1)

Finale KNVB beker

Opstelling AZ: Esteban; Dirk Marcellis (67. Mattias Johansson), Etiënne Reijnen, Nick Viergever, Giliano Wijnaldum; Adam Maher, Markus Henriksen, Viktor Elm; Roy Beerens, Jozy Altidore (88. Aron Jóhannsson), Johann Berg Gudmundsson (74. Steven Berghuis).
Opstelling PSV: Boy Waterman; Atiba Hutchinson, Marcelo, Wilfred Bouma (80. Tim Matavz), Jetro Willems; Mark van Bommel, Ola Toivonen (68. Georginio Wijnaldum), Kevin Strootman; Jeremain Lens, Jürgen Locadia, Dries Mertens (85. Memphis Depay).

Scoreverloop: 12. Maher 1-0, 14. Altidore 2-0, 32. Locadia 2-1.
Gele kaarten: 55. Wijnaldum, 60. Altidore (AZ).
Rode kaarten: -
Scheidsrechter: Björn Kuipers
Toeschouwers: 50.123

Foto’s: Ed van de Pol / www.edvandepol.nl