AZ verslaat Shakhter Karagandy

Gepubliceerd op 07 november 13, 22:55
ALKMAAR- AZ heeft donderdagavond in het AFAS Stadion met 1-0 gewonnen van Shakhter Karagandy dankzij een treffer van Celso Ortiz. Door deze zege zet AZ een grote stap richting de knock-out-fase van de Europa League.

AZ trad aan tegen de B-keuze van Shakhter, dat er geen geheim van maakte spelers te sparen voor de bekerfinale van zondag. Want alleen via die wedstrijd kan de nummer vijf van Kazachstan nog Europees voetbal afdwingen. Het fris startende AZ was duidelijk de betere ploeg, maar verzaakte om hun dominantie in doelpunten uit te drukken.

De Alkmaarse aanvalsgolven sloegen kapot in de Kazakse branding: de in Europa debuterende sluitpost Stas Pokatilov. Zo zagen Nick Viergever, Roy Beerens, Nemanja Gudelj, Mattias Johansson en Maarten Martens hun pogingen gekeerd worden. De grootste kans was voor de ongelukkig spelende Aron Jóhannsson, die dankzij een steekbal van Beerens ontsnapte aan de cipiers van dienst. De spits schoot echter tegen de uit zijn doel gekomen keeper op.

Ortiz
Tien minuten na rust liet Ortiz de bliksem inslaan in het AFAS Stadion. Met een hard afstandschot liet de Paraguayaan de sta in de weg uit de eerste helft kansloos in de korte hoek: 1-0. Een minuut later had Beerens het duel moeten beslissen, maar zijn stiftje werd van de doellijn gered door de boomlange Nikola Vasiljevic.

Esteban
Omdat in het vervolg ook invaller Denni Avdic en Gudmundsson hun vizier niet op scherp hadden, bleef het onnodig spannend. Zeker toen Maksat Bayzhanov vlak voor tijd uit de draai in de korte hoek schoot. Esteban was echter scherp en voorkwam een late teleurstelling.

En zo boekte Advocaat zijn vijfde overwinning in zes wedstrijden en staat AZ op de drempel van Europese overwintering. De volgende opponent in Groep L is Maccabi Haifa, dat op 28 november op bezoek komt in het AFAS Stadion.

Advocaat: ‘Nog één punt nodig’
“Shakhter blijft een lastige tegenstander omdat ze veel fysieke kracht hebben”, concludeerde Advocaat na afloop. “We hebben het goed gedaan, al hadden we eerder de 2-0 moeten maken. Dit is een verdiende overwinning. Ik ben ook blij met het aantal kansen dat we creëerden en het feit dat we de nul hebben gehouden. We hebben nu nog één punt nodig.”

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
AZ - Shakhter Karagandy 1-0 (0-0)

Groepsfase Europa League

Opstelling AZ: Esteban; Mattias Johansson, Jeffrey Gouweleeuw, Jan Wuytens, Nick Viergever; Nemanja Gudelj, Celso Ortiz, Maarten Martens; Roy Beerens, Aron Jóhannsson (46. Denni Avdic), Johann Berg Gudmundsson (83. Markus Henriksen).
Opstelling Shakhter Karagandy: Stas Pokatilov; Aleksandar Simcevic, Sergei Maliy, Nikola Vasiljevic, Yevgeni Tarasov, Askhat Borantaev; Aslan Darabayev, Roger Cañas, Maksat Bayzhanov, Gevorg Ghazaryan; Igor Zenkovich (72. Roman Murtazayev).

Scoreverloop: 55. Ortiz 1-0.
Gele kaarten: Borantaev (Shakhter Karagandy).
Rode kaarten: -
Scheidsrechter: Martin Hansson
Toeschouwers: 9.778

Stand Groep L:
1. PAOK Saloniki 4-8 (6-4)
2. AZ 4-8 (4-2)
3. Maccabi Haifa 4-2 (4-6)
4. Shakhter Karagandy 4-2 (4-6)

Foto’s: Ed van de Pol / www.edvandepol.nl