AZ verspeelt opnieuw voorsprong in blessuretijd

AZ verspeelt opnieuw voorsprong in blessuretijd

Gepubliceerd op 19 mei 22, 20:48

HEERENVEEN- AZ heeft donderdag in de heenwedstrijd van de play-offs om een Europees ticket verloren. In Friesland was Heerenveen mede door twee late doelpunten met 3-2 te sterk. Håkon Evjen en Vangelis Pavlidis verzorgden de Alkmaarse goals. Zondag (14:30 uur) is de return in het AFAS Stadion.

AZ trad donderdagavond in de play-offs tegen sc Heerenveen aan zonder Owen Wijndal. De aanvoerder kampte met een blessure en werd vervangen door Milos Kerkez, die daarmee zijn basisdebuut maakte.

Pavlidis op de achterlijn
De ploeg van hoofdtrainer Pascal Jansen startte goed in het Abe Lenstra Stadion. Al in de derde minuut baande Pavlidis zich een weg op de achterlijn. Zijn solo bekroonde hij bijna met de openingstreffer, maar vanuit een lastige hoek scheerde de bal voorlangs de kruising.

Afstandsschoten
Het overige gevaar in de eerste helft kwam voornamelijk via afstandsschoten. Namens de thuisploeg vuurde oud-AZ’er Thom Haye naast. Aan AZ-zijde namen Pavlidis, Pantelis Hatzidiakos en Sam Beukema het doel onder vuur. 

Achterstand
Nadat Haye in de 54e minuut hard op de vuisten van AZ-doelman Peter Vindahl had geschoten, was het vier minuten later wel raak voor de Friezen. Sydney van Hooijdonk liep een voorzet vanaf de linkerflank eenvoudig tegen de touwen: 1-0.

Direct gelijkmaker 
Nog geen minuut later trok Evjen de stand alweer gelijk. Direct na de aftrap kwam Fredrik Midtsjø goed door op rechts. De middenvelder legde af op Evjen en de Noor dribbelde naar binnen. Hij schoot op zijn beurt in de korte hoek de 1-1 binnen.

AZ op voorsprong
In de 65e minuut kwam AZ op voorsprong. Jesper Karlsson bediende met een afgemeten voorzet Dani de Wit bij de tweede paal. De nummer tien kopte terug en zag dat Pavlidis het sterkste was in de doelmond voor sc Heerenveen-goalie Erwin Mulder. De topscorer van AZ controleerde de bal en schoot van dichtbij raak: 1-2.

Slotfase
In de slotfase gaf AZ de zege alsnog uit handen. Eerst kwam Amin Sarr over links het strafschopgebied in en krulde de bal in de verre bovenhoek. In de vijfde minuut van de blessuretijd deed Tibor Halilovic hetzelfde vanaf de rechterkant, na een afgeslagen hoekschop: 3-2.

Return in Alkmaar
Zondag staat de return op het programma (aanvang 14.30 uur). In het eigen AFAS Stadion moet AZ een plek in de finale van de play-offs zien af te dwingen. Seizoenkaarthouders kunnen gratis naar de thuiswedstrijd in de play-offs, ook is de losse kaartverkoop van start gegaan. Klik hier voor tickets.


WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN
sc Heerenveen - AZ 3-2 (0-0)

Play-offs

Opstelling sc Heerenveen: Erwin Mulder; Milan van Ewijk, Sven van Beek, Ibrahim Dresevic, Lucas Woudenberg (76. Anthony Musaba), Rami Kaib; Thom Haye (76. Nicolas Madsen), Tibor Halilovic, Anas Tahiri (84. Rami Al Hajj); Sydney van Hooijdonk, Amin Sarr. 
Opstelling AZ: Peter Vindahl; Pantelis Hatzidiakos (84. Yukinari Sugawara), Sam Beukema, Bruno Martins Indi, Milos Kerkez (77. Aslak Witry); Fredrik Midtsjø, Dani de Wit (66. Tijjani Reijnders), Jordy Clasie; Håkon Evjen, Vangelis Pavlidis, Jesper Karlsson.

Scoreverloop: 58. Van Hooijdonk 1-0, 59. Evjen 1-1, 65. Pavlidis 1-2, 90. Sarr 2-2, 90+5. Halilovic 3-2.
Gele kaarten: Van Hooijdonk, Van Ewijk, Haye (sc Heerenveen), Karlsson (AZ).
Rode kaarten: -
Scheidsrechter: Jeroen Manschot
VAR: Edwin van de Graaf